Facebooku kvůli chybě unikla soukromá fota Zuckerberga

LP Fish
7. 12. 2011 18:35
Kvůli bezpečnostní chybě se mohl kdokoli dostat k omezenému počtu fotografií jakéhokoli uživatele Facebooku. Hackeři na to upozornili publikováním fotek jeho majitele.
Soukromé foto Marka Zuckerberga uniklé z Facebooku
Soukromé foto Marka Zuckerberga uniklé z Facebooku | Foto: Facebook

Pokud někdo chtěl jasný důkaz, že jeho soukromé fotky nejsou na Facebooku v bezpečí, dostal ho.

Hackeři vystavili na internetu 14 fotografií ze soukromí zakladatele této sociální sítě Marka Zuckerberga, spolu s výzvou: "Je čas zbavit se těchto bezpečnostních děr na Facebooku."

Mark Zuckerberg jí smažená jídla a sushi, neštítí se držet za pařáty mrtvé kuře a byl na setkání s americkým prezidentem Barackem Obamou. Neznámí hackeři zveřejněním jeho osobních fotografií upozornili svéráznou formou na existující bezpečnostní díru, díky které se jejich méně společensky adaptibilní kolegové mohli dostat k fotografiím z jakéhokoli facebookového profilu.

Chyba odstraněna

Chyba podle BBC souvisela s nástrojem na ohlášení nepatřičného obsahu. Facebook o ní už před zveřejněním Zuckerbergových soukromých fotografií informoval správce fóra kulturistů.

Facebook prohlásil, že problém už opravil. "Chyba umožňovala zobrazení limitovaného počtu nejčastěji zobrazovaných fotografií dalšího uživatele bez ohledu na jeho bezpečnostní nastavení," píše se v prohlášení firmy.

Podle Facebooku vznikla chyba v poslední době při programování designových změn a hned po jejím odhalení byl systém vrácen  až do odstranění chyby do původního stavu.

Podle BBC je zveřejnění Zuckerbergových fotografií velmi nepříjemné. Přichází totiž jen dva týdny po tom, co Federální obchodní komise zrušila změny nastavení soukromí, které Facebook provedl před dvěma lety, a požaduje, aby byla společnost podrobována v průběhu příštích 20 let průběžným auditům.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy