Eudemons Online - MMORPG bez poplatků

Karel Wolf
22. 2. 2007 0:00
Chcete se oddávat masivním mulplayerovým kláním, ale nechcete platit? Pak máme hru přímo pro vás. Vstupte do světa Eudemons!
Foto: Hratelně.cz

Asie je největším kontinentem na naší planetě, místem kde vznikla všechna velká světová náboženství a šťastnou majitelkou nejvyšší hory světa. To ale nejsou jediná prvenství, kterými nás může překvapit. I ve světě online hraní jich nalezneme požehnaně, jedním z nich je i počet zdarma přístupných MMO her a právě Eudemons jsou rozhodně jednou z těch lepších.

Žánrově jde na první pohled o konvenční fantasy, s lineárním příběhem a classlevelovým systémem. Na začátku si prostě vyberete jednu ze tří postav - hrát lze za válečníka, paladina či mága (válečnici, "paladinku", čarodějku), a hurá na pronásledování levelovacích potvor.

Foto: Hratelně.cz

Trocha té východní mystiky
Nejenže první pohled někdy klame, to neplatí jen ve vztazích, ale i co se týče online her, takže dejme Eudemonům ještě šanci. A už jsme u toho! Proč vlastně ten podivný název? Ve světě EO nejste nikdy sami. Všude kam se pohnete, vás doprovázejí jacísi dobří duchové, démoni, géniové, zkrátka eudémoni. To už se trochu vymyká obvyklým schématům, co říkáte? Ochranné bytosti nejen dodávají hře nový rozměr, který nás hodně přibližuje tradičním konceptům asijské mythologie, ale je s nimi (světe div se) hra prostě a jednoduše mnohem zábavnější (ačkoliv hráči WoW asi tuší). Smyslem existence eudémonů je doprovázet vás na cestách, pomáhat v plnění nejrůznějších úkolů, zvyšovat vaší útočnou sílu a pochopitelně vás také chránit (mají však pud sebezáchovy).

#hodnoceni

Interaktivita fantastického světa
Velmi pokročilá možnost interakce je asi vůbec první věcí, která nás v herním světě zaujala. Kromě klasického lootu, díky kterému můžete nasbírat něco kolem tisícovky unikátních předmětů (zbraní, zbrojí), si můžete jednotlivé herní předměty také sami vyrábět. Výjimku tvoří cca desítka speciálních drahokamů, které způsobují nejrůznější magické efekty. Kromě klasického online hraní lze hru přepnout také do offline módu a trénovat se svojí postavou nanečisto. Naopak online mód nabízí opět několik modelů hraní.

Pokud například přistoupíte na model učitele a učně, chopí se vás některý ze zkušenějších hráčů a dává vám takový malý rychlokurz optimální strategie přežití v herním světě. Sytém je nastaven tak, aby to bylo výhodné pro obě strany. Vy tím získáte pár užitečných zkušeností (herních i hráčských) a on bude hrou odměněn speciálním bonusem. Dále se můžete pohybovat spolu s ostatními hráči v takzvaných legiích (jsou rozděleny podle úrovní hrdinů), sdružovat se do rodin (obdoba guild), nebo procházet svět pouze za doprovodu svých eudemonů. Těch je ve hře celkem osm druhů a každý z nich disponuje zcela odlišnými schopnostmi.

Foto: Hratelně.cz

Nic není úplně zadarmo (ani sex)
Hra je sice zdarma, ale jak známo, ani programátoři a designéři nejsou žádní granti, a tak i zde existuje lákadlo ve formě speciálních bonusů a jedinečných artefaktů pro platící hráče. Neplatí se ovšem měsíčně, ale vždy jednorázově, když potřebujete dosáhnout kreditu, který přesahuje možnosti běžného EO smrtelníka. Směnný kurz je takový, že 680 EPs (Eudemons Points) vás vyjde na necelých deset amerických dolarů a kredit s 1380 Eps na 18.99. Platit je možno pochopitelně pouze embosovanými kartami (VISA, MasterCard) nebo prostřednictvím PayPalu. Eudemoní body pak slouží k získávání nejrůznějších výhod (slevy v obchodech, speciální předměty vypadávající z nestvůr, přístup k exkluzivním událostem).

Profese
Ačkoli jsme se na začátku zmiňovali o třech povoláních, během našeho testování byla přístupná pouze dvě. Konkrétně jsou to válečník a mág, první je ideálním řešením do přední linie, má dobrý útok a slušnou výdrž, druhý může sloužit buď jako střelecká podpora nebo healer. A ještě jedna drobnost, ve většině online her je zpravidla úplně jedno, zdali si vyberete ke hraní mužskou nebo ženskou postavu. V EO to tak úplně jedno není, nejen, že často seženete zbroj či oblek pouze v podobně, která je určená opačnému pohlaví, ale jsou zde i další vtipná omezení. Mužská postava například může protihráčce darovat květinu, ale nemůže ji přijmout a u ženských avatarů to platí přesně naopak. Docela by nás zajímalo, co by tomu řekly české feministky, ale to je konec konců jejich věc.

Foto: Hratelně.cz

Nejlepší na konec
Správně tušíte, že to, co je na hře nejzajímavější hned po možnosti hrát zadarmo, jsou samotní eudémoni, nuže, jak fungují? Každý hráč je hned ze začátku vybaven dvěma základními pomocníky. Každý eudémon je něco mezi klasickým domácím mazlíčkem a pokémonem. Lze ho skillovat, trénovat a po dosažení určité zkušenostní hranice mutuje do vyššího vývojového stádia svého druhu. Touto hranicí je cirka každý dvacátý level. Další eudémony je možné získat několika způsoby, první z nich je nalézt někde vajíčko, nebo si ho koupit ve městě Cronus. Vajíčka je ovšem potřeba nechat nejprve vylíhnout, což jednak chvilku trvá a také je potřeba se s ním dostavit do speciální eudémoní líhně. Zajímavě je vyřešeno umírání vašich nepřirozených mazlíčků, pokud některý z eudémnónů zemře, jeho duch vás i nadále následuje, ale nemůže vstupovat do interakce s okolím. Celé to tvá až do chvíle, kdy sami zabijete nestvůru, po jejíž smrti se objeví duch, který daruje vašemu Eudemonovi nový život.

 

Právě se děje

Další zprávy