Dark Void - uvězněn v Bermudském trojúhelníku

Martin Pelyněk
30. 10. 2008 0:00
Netradiční retro akce s vertikálním rozměrem.
Foto: Hratelně.cz

Prince of Persia, Bionic Commando, Mirrors Edge, Dark Void. Co mají tyto tituly společné? Kromě toho, že se na všechny netrpělivě čeká, spojuje je ještě moderní herní prvek – využití vertikální části prostoru.

Zkuste se zamyslet a jistě přijdete na to, že dosud se naprostá většina her odehrává pouze v horizontální rovině, maximálně s několika málo převýšeními. Jedním z trendů herního byznysu je ale využití výšek všeho druhu. Vývojáři přitom teprve objevují možnosti této potenciální herní revoluce. Možná se na Dark Void bude vzpomínat jako na jednoho z nejdůležitějších průkopníků.

Foto: Hratelně.cz

Za hrou stojí dosud nepříliš známý tým Airtight Games, který je ale složen z ostřílených herních tvůrců, kteří už mají na kontě pěkných pár akcí. Jenže velké společnosti obvykle dost svazují ruce a ne každý je ochoten jim na tuto taktiku přistoupit. Japonský Capcom, který se o Dark Void postará po vydavatelské a distribuční rovině, je v posledních letech otevřen novým nápadům.

Foto: Hratelně.cz

Těžko říct, kolik článků bylo napsáno a kolik dokumentů bylo natočeno o fenoménu Bermudského trojúhelníku. Jisté je, že jich bylo hodně. Jeho záhadnost podnítila i zábavní filmaře a spisovatele. Do videoher však dosud nepochopitelně nezasáhla. Alternativní výklad se tak objevuje až v Dark Void.

Hlavní hrdina je pilotem bojového letounu, který se při přeletu nad trojúhelníkem jako spousta jeho předchůdců zřítí a propadne se do jiné dimenze. Ta je ovládána dost nepříjemnou rasou takzvaných Hlídačů, kteří to s lidmi nemyslí úplně dobře a z Bermudského vzduchoprázdna by se rádi prohrabali do skutečného světa. Tomu samozřejmě musíte zabránit.

Foto: Hratelně.cz

Naštěstí budete mít schopné kamarády. Ve stejné dimenzi totiž skončil slavný vědec Nicolas Tesla a pár dalších, kterým není lidská rasa lhostejná. Díky Teslovi na záda navléknete primitivně vypadající, ale ve hře velmi působivě funkční jetpack. Tím však technologická přehlídka nekončí. Dostanete se k plejádě zajímavých gadgetů s netradičním využitím.

Prostředí hry by na první pohled mohlo působit neuspořádaně. Bez raketového batohu byste se tu obešli jen s velkými obtížemi. Na jedné rovině pobudete obvykle jen několik okamžiků a už startujete trysky, abyste se přesunuli na jiný horský masiv. Místo, kde se Dark Void odehrává, působí skutečně netradičně a bude v sobě kloubit futuristické prvky s atmosférou neznáma, ale rovněž odkazy třicátých let minulého století. Zajímavá kombinace, která hře zcela určitě zajistí svéráznost.

Foto: Hratelně.cz

Hráči se mohou těšit na spoustu neobvyklých zbraní, které využijí v boji proti rase, která nemá nic společného s něčím, co jste ve hrách dosud viděli. Od začátku do konce jde o výplod vývojářské fantazie. Na obrázcích jsou zatím vidět především menší robotické chobotničky, které hlavní hrdina drtí relativně jednoduše, tedy pokud se naučí využívat výškový rozměr i v boji.

Autoři ale slibují doslova epické souboje s obřími bossy, na něž bude třeba vyzrát například využitím okolního prostředí. Ostatně, právě do něj mají být zařazeny svižné hádanky a puzzly. Jen doufáme, že příliš nebudou brzdit akci.

Foto: Hratelně.cz

Na ní totiž Dark Void evidentně staví. Je to risk, protože nikdo příliš neví, zda to bude skutečně fungovat. Je třeba si uvědomit, že jsme na začátku nové etapy, které se může ukázat být slepou uličkou. Hráčovy možnosti se každopádně velmi rozšíří. Na druhou stranu se do obtížní může dostat navigace. V takto neohraničeném prostoru nebude těžké se ztratit. Ale vykolíkovat jeden koridor už vůbec nejde, to by v podobné hře působilo příliš násilně.

Nezbývá tak, než se nechat překvapit a doufat, že pánové z Airtight vědí co dělají. Dark Void nás totiž svým důrazem na netradiční akci v neohraném světě láká. A moc. Autoři mu evidentně věří, jelikož ho chtějí vyslat už do letošní vánoční sezóny, která oplývá nebývalou konkurencí. Popere se s ní na PC, Xboxu 360 i Playstationu 3.

 

Právě se děje

Další zprávy