Damnation - kovboj s raketometem

Radek Pergl
16. 9. 2008 0:00
Tenhle mix steampunku a westernového prostředí vypadá zatraceně dobře.
Foto: Hratelně.cz

Jaký svět nejvíce přeje překotnému vývoji zbraní a techniky? Samozřejmě jedině svět zmítaný válkou. A když ne celý svět, tak alespoň jeden světadíl nebo jeho významná část. Třeba jako Amerika v alternativní historii hry Damnation. Autoři totiž popustili uzdu své fantazie a představují univerzum, kdy se občanská válka mezi Severem a Jihem táhne až k přelomu devatenáctého a dvacátého století.

Herní svět je díky téhle patálii někde úplně jinde, nežli se můžete dočíst v učebnicích dějepisu. Jeho atmosféra je mixem steampunku, pokročilých zbraňových technologií a westernových prvků. Na svoji dobu nezvyklé kousky najdeme hlavně v pestrém zbraňovém arzenálu, který bude vaším hlavním pomocníkem. A propos – už jsme zmínili, že Damntion spadá do žánru stříleček z pohledu třetí osoby? Hlavní hrdina Hamilton Rourke, svojí vizáží lehce připomínající komiksového i filmového lovce příšer Van Helsinga, se spolu s hrstkou přátel pustí do nerovného boje proti zbraňovému magnátovi Prescottovi. Ten nejprve na válce pěkně zbohatl díky prodeji zbraní oběma stranám konfliktu, a pak se rozhodl, že celou Ameriku ovládne sám.

Foto: Hratelně.cz

Děj vás zavede do všech možných koutů Ameriky, některé úrovně budou připomínat spíše kovbojky, jindy půjde o hodně industriální prostředí. Dost se má lišit také linearita a rozsah jednotlivých úrovní. Někdy půjde víc o hledání správné cesty a skákačku; engine je naštěstí v tomhle ohledu hodně přátelský a nevyžaduje přesné načasování a hledání ideálního pixelu, ze kterého musíte skočit třeba na nedaleký útes. Autoři včas pochopili, že ne všichni příznivci stříleček mají v lásce arkádové plošinovky.

Foto: Hratelně.cz

Hoši z Blue Omega hodně sázejí na vertikální pohyb, takže třeba akrobaticky polezete po skálách nebo budete šplhat po výškových budovách, trochu jako v Assassin´s Creed. Cest, jak projít takovými levely, by mělo být třeba až kolem deseti. Samozřejmě se mrknete i do otevřenějších úrovní: zastřílíte si třeba v klasickém westernovém městečku, které původní obyvatelé opustili a nyní jej obývají jen Prescottovi vojáci. A užijete si i rozlehlých lokacích, kde uvidíte třeba až tři míle do dálky.

Damnation je v mnoha ohledech velmi intenzivní akcí. Nečekejte tady krytí za překážkami jako v taktických hrách typu Rainbow Six nebo xboxové klasice Gears of War. V tomto směru jde spíš o střílečku ze staré školy. Kromě běžných vojáků (leckdy zakutých v podivných pseudomoderních zbrojích) sloužících Prescottovi se potkáte také třeba s elitními bojovníky. Jde o nafetované maniaky, kteří si šlehli Prescottovu speciální bojovou drogu a jsou díky ní rychlejší a vytrvalejší.

Foto: Hratelně.cz

Na nepřátelské neřády si naštěstí můžete posvítit různými hračkami. Klasický kolt doplňují automatické zbraně, brokovnice, do které je možné naládovat kolejnicové hřeby, odstřelovací puška nebo raketomet. Tak trochu jiný western, že? Užijete si také jízdu našláplými vozidly. Však už jsme se zmínili o překotném technologickém vývoji a Rourkova motorka je toho důkazem... Stejně jako stroj, který je jakýmsi mixem mezi vzducholodí, letadlem a vznášedlem. U toho ale zatím není jisté, zda bude řiditelné nebo jde jen o naskriptovaný let, který byl k vidění v jednom ze zveřejněných videí.

Kromě slušného zbraňového arzenálu pomůže Rourkovi také speciální schopnost, tzv. Spirit Vision. Nelze sice použít v boji, ale oceníte ji při plánování dalšího postupu: při jejím použití totiž hrdina v jakémsi tranzu vidí celý svět v rozmazaných barvách a všichni nepřátelé svítí červenou aurou. Můžete tak třeba odhalit skrytého odstřelovače dříve, než mu vběhnete přímo do rány.

Foto: Hratelně.cz

Damnation běží na Unreal Engine 3; konec konců autoři hru původně vytvářeli jako mod pro Unreal Tournament a v soutěži „Make Something Unreal“ se v roce 2005 umístili na druhém místě. Grafika vypadá opravdu dobře – zvláště to, jak se vývojáři poprali s netradičně navrženým prostředím, je potěšující – a navíc je jasné, že autoři inklinují k multiplayerovým střílečkám. Hra více hráčů je v Damnation ošetřena hned na několik způsobů. Tak za prvé, můžete si užít kooperaci ve dvou (přičemž i druhému hrdinovi se zpřístupní schopnost Spirit Vision).

Za druhé, až v osmi se pustíte do kompetitivní řežby; titul nabídne klasické režimy, jako je Capture the Flag, Deathmatch nebo King of the Hill. Dobrodružství magicky nadaného kovboje ve steampunkovém světě si užijeme snad ještě letos. Vydání je naplánováno na prosinec, těšit se mohou majitelé PC, PS3 a Xboxu 360.

 

Právě se děje

Další zprávy