Call of Duty: World at War

Radek Pergl
22. 9. 2008 14:00
Realističtější, dospělejší, brutálnější. A s plamenometem.
Foto: Aktuálně.cz

Název nového dílu série Call of Duty neobsahuje žádnou číslovku. Podle autorů je důvod jednoduchý. Mělo by jít o úplně novou kapitolu, žádné běžné pokračování. Přesto se řada po krátkém výletě na moderní bojiště v CoD 4 vrací k osvědčené tématice druhé světové války.

V chystaném World at War se hráči vyřádí ve dvou kampaních. V první se očima amerického vojáka podívají na pacifická bojiště, ve druhé pak společně s dalšími soudruhy vojáky jako člen Rudé armády zamíří až do Berlína.

Foto: Hratelně.cz

V obou případech jde o závěrečné fáze války. Při hře za amíka v pacifickém pekle se často vaše četa stane terčem nenadálého přepadení, tak, jak tomu v Tichomoří bylo i ve skutečnosti. Představte si třeba, že se opatrně přesouváte po pobřeží, když tu se náhle z vysoké trávy a zpoza stromů ozve střelba a vyskočí na vás přesila japončíků. Samozřejmě v čele s důstojníkem, který se namísto pušky ohání katanou. Kromě toho jsou tichomořské ostrovy plné pastí a také tunelů, ve kterých se skrývají další Japonci. Oblíbenou kratochvílí potomků mocných samurajů je také odstřelování nebohých mariňáků pěkně z dálky, z úkrytu někde v džungli. Tichomořská bojiště svojí atmosférou připomínají konflikt ve Vietnamu, hlavně neortodoxním postupem nepřátel, a také jejich fanatismem.

Foto: Aktuálně.cz

Tahle kampaň opravdu není pro slabé nátury. Hra je navíc okořeněna spoustou videoscén, které ukazují válku v celé její krutosti. A to na obou stranách konfliktu; v jednom filmečku třeba uvidíte, jak dva američtí vojáci chladnokrevně zastřelí protivníka, který se vzdává. Nebo scény z japonských zajateckých táborů – nepřátelé se zajatci skutečně nejednají v rukavičkách, takže uvidíte vypalování oka cigaretou, popravy a jiné drsárny. Když už jsme u těch zajateckých táborů: v jednom z nich začíná i vaše dobrodružství. Ovládání jako takového se ovšem chopíte až ve chvíli, kdy je tábor je přepaden americkými mariňáky a záchrana je na dosah...

Umělá inteligence docela dobře zvládá nekonvenční postupy japonských vojáků. I když je spousta událostí naskriptovaná, je jednání nepřátel účinné a leckdy i překvapivé. Až na vás poprvé vyskočí zezadu protivníci, kteří předstírali, že jsou mrtví, pochopíte, o čem mluvíme. Kvůli nepřehledné džungli a nástrahám nepřátel nebudete v tichomořských misích běhat jak šílenci a kosit všechno, co se pohne. Call of Duty se posouvá více k reálnějšímu pojetí a tomu odpovídá i jediný možný postup v nepřehledném terénu: hezky opatrně. Prozkoumávat podezřelá místa, prohlížet i koruny palem, ve kterých se může skrývat sniper. To je cesta k přežití.

Foto: Aktuálně.cz

Příznivci hektických akcí ale nemusí smutnit, dojde i na ně. Pokud máte rádi opravdovou destrukci, stane se vaší nejmilejší hračkou plamenomet. A nejde jen o to, že s ním hezky můžete připéct novodobé samuraje. Plamenometem lze podpálit v podstatě všechno, co vás napadne. Nejedná se přitom jen o hezkou podívanou pro latentní pyromany, ale o činnost veskrze praktickou. Hořící tráva i palmy totiž už nejsou zrovna ideálním úkrytem pro záludné Japončíky; po napumpování trochy hořlaviny mezi vegetaci jim tak trochu začne hořet koudel u... zadku. Hořící vojáci pak pobíhají po bojišti, vnáší do nepřátelských řad zmatek a – opět – zdůrazňují drsnou realitu války. Tahle hra opravdu nebude pro děti, to nám věřte. Druhá kampaň se odehrává v kulisách poměrně klasických. Berlín budete dobývat ulici po ulici a krom jiného zhusta se svými rudými bratry použijete třeba zápalné lahve, tedy Molotov cocktail. Stejně jako v případě amerického plamenometu nepůjde jen o grilování nebohých nepřátel, v tomto případě vojáků wehrmachtu, ale o možnost podpálení všeho hořlavého.

Samozřejmě se ve hře budete ohánět hlavně konvenčními střelnými zbraněmi. Výběr bude přebohatý, včetně klasik jako jsou americké kousky Colt 45, M1 Garand nebo kulomet Browning, či ruské TT-33 či Mosin. Kromě výše zmíněného plamenometu dojde ale i třeba na bazuku M9 a výběr německých a japonských zbraní. Včetně katany.

Foto: Aktuálně.cz

Kromě autentických zbraní se můžete těšit na celou řadu vozidel. Zvláště v on-line zápolení si jich užijete dost a dost; autoři dokonce tvrdí, že některé mapy jsou speciálně navrženy tak, aby se na nich řádně pustili hráči v tancích, obrněných vozidlech a džípech. A užijete si i třeba střelbu z kulometné věže amerických letadel. Multiplayerové zápolení s sebou ponese i získávání perků, tedy speciálních bonusů pro různé činnosti. World at War vypadá výborně i po grafické stránce, ač běží na „starém“ enginu z Call of Duty 4. Hra by měla vyjít 11. listopadu pro PC a konzole Wii, Xbox 360 a PlayStation 3.

 

Právě se děje

Další zprávy