Burnout Dominator - jízda vašeho života

Jiří Škrampal
13. 3. 2007 0:00
Je hezčí, obtížnější, agresivnější a počty rozmlácených automobilů půjdou do stovek. Je ale i lepší?
Foto: Hratelně.cz

Série Burnoutů nám vychovává mladé adepty hromadných dopravních nehod už pěknou řádku let a bezesporu patří k současným nejoblíbenějším závodním hrám vůbec. Není se čemu divit, tak agresivní, zběsile rychlou a instantně zábavnou jízdu nedokáže naservírovat lépe nikdo než vývojáři z Criterionu. Nicméně ti nyní pracují na pátém díle pro next-gen konzole a Dominator tak spáchali přímo ve studiích EA. Naštěstí hned brzy zjistíte, že všechny obavy o mamonářství, dojení známé značky a strkání bankovek za miniaturní spodní prádlo losangeleských striptérek jsou liché.

Foto: Hratelně.cz

Na maličkém PSP však panuje docela odlišná situace. Svojí premiéru si tu Burnout odbyl teprve nedávno a i když byl Legends dobrou hrou, někdo jí mohl (právem) považovat za nehezky nastavovanou kaši. Oproti tomu Dominator působí jako svěží vítr, protože to není jen laciný port něčeho, co jsme na velkých konzolích viděli už před lety. Otázkou zůstává, jestli to je dostatečný předpoklad pro to, stát se handheldovým hitem.

#hodnoceni

Odpáleno
Vše výše napsané by samozřejmě bylo k ničemu, kdyby hra samotná neměla co nabídnout. Naštěstí se tak nestalo a další mobilní Burnout je nejen plnohodnotným členem závodní rodinky, ale i jednou z nejpovedenějších handheldových závodů vůbec, i když to trochu předbíháme. První věcí, která vás udeří do očí silou levého háku Mika Tysona, je parádní grafické zpracování. Burnout na PS2 se vždycky chlubil naprosto okouzlujícím grafickým kabátem, který dokázal vyčarovat pocit úžasné rychlosti a zároveň při kolosálních dopravních nehodách předhazoval neuvěřitelné množství detailů.

Jak jistě tušíte, Dominator nebude výjimkou a grafický procesor vašeho černého miláčka dostane při hraní pěknou nakládačku, protože vizální orgie, které uvidíte na displayi, jsou místy k nevíře. Oproti Burnout Legends je grafika úžasným skokem kupředu. I zpracování má však své drobné mušky, dané spíše technickými parametry PSP než nešikovností vývojářů. Oproti PS2 verzi bohužel automobily ztratily dost polygonů, a když se řítíte městem rychlostí 250 km/h, snadno se vám stane, že na malém displayi přehlédnete objekt v dálce, o který se v další desetině sekundy vaše nablýskaná kára roztříští na milión kousků.

Foto: Hratelně.cz

Drtivá dominance
Herními módy a vůbec celým systémem vychází nový Burnout ze svých konzolových předchůdců Burnout 3 a Burnout: Revenge, ze kterých se snaží vzít to nejlepší a navrch přidat několik nových parádiček. Jedná se samozřejmě opět o zběsile rychlou jízdu na silnicích za plného provozu, kdy je nedodržování jakýchkoliv silničních předpisů základem úspěchu. Hra nabízí slušnou řádku herních módů, od klasického závodu, přes agresivní Road Rage, až po novinku v podobě výmluvně nazvaného Maniac módu. Podobně jako v Revenge a jeho Traffic Attacku i v Maniac módu máte z daném čase nasbírat předem určený počet bodů. Tentokrát však nemusíte bourat do všeho, co se hýbe, stačí když budete řídit jako maniaci. Jízda v protisměru, těsné míjení protijedoucích aut, smykování ve stodevadesáti, to všechno se počítá.

Mírnou změnou prošel systém boostování, takže teď už nebudete držet ukazováček křečovitě na tlačítku R, ale budete ho muset používat s rozmyslem. Pokud totiž nebezpečnou jízdou necháte ukazatel boostu vyšplhat až na maximální hodnotu, změní se na supercharge boost, ze kterého můžete (opět agresivní jízdou) navázat na další supercharge, takže dost šikovným či šíleným řidičům se může povést projet se superchargem celý závod. Hra se tentokrát víc než na sestřelování soupeřů z tratě soustředí na samotnou techniku jízdy, což se odráží i v obtížnosti, která je na příjemně vysoké úrovni.

Foto: Hratelně.cz

Je libo dopravní nehodu?
Burnout Dominator v rámci menších změn přinesl i jedno obrovské zklamání. Pokud si vzpomínáte na nekonečné hodiny, kdy jste v předchozích Burnoutech devastovali desítky civilních vozidel a působily škodu za milióny dolarů, bude vám při procházení možností Dominatoru do pláče. Z nepochopitelných důvodů zde oblíbený Crash mód úplně chybí a výmluva autorů, že Dominator je především o jízdě, jen těžko uspokojí naše demoliční choutky. Mírným zklamáním je i multiplayer, který je pouze lokální. O online však úplně ochuzeni nebudete, protože si přes wifi můžete stáhnout nové skladby do sountracku a časem možná i něco víc. Jak ale víme, online možnosti PSP jsou mnohem rozmanitější a zůstává otázkou, proč se je tolik vývojářů zdráhá využít.

Burnout Dominator je hra, která všem okázale předvádí, že malá mašinka od Sony ještě rozhodně není u konce s dechem. Vyšší obtížnost, nové herní módy, důraz na techniku jízdy i nový supercharge boost hratelnost posunuli opět o stupínek výš a nový Burnout je tak opět absolutní nutností pro milovníky rychlé virtuální jízdy.

 

Právě se děje

Další zprávy