BlackBerry si kope hrob, nestíhá vyrábět smartphony

Tereza Holanová Tereza Holanová
29. 6. 2012 16:05
Za tři měsíce hodnota výrobce telefonů BlackBerry ztratila 518 milionů dolarů

Toronto - Společnost Research In Motion (RIM), která vyrábí telefony s operačním systémem BlackBerry, jde ke dnu rychleji, než se zdálo. Její zástupci navíc ve čtvrtek oznámili, že uvedou nové modely později, než se očekávalo. Podle analytiků si tak ale kanadská firma kope hrob, protože následně již nezvládne držet krok s rychlejší konkurencí.

Za období od začátku března do konce května hodnota RIM ztratila 518 milionů dolarů, to je 99 centů na akcii. Celkové tržby meziročně klesly o 43 procent na 2,8 miliardy dolarů, ekonomové přitom počítali s 3,1 miliardy dolarů.

Za problémy stojí především stále nižší poptávka po chytrých telefonech BlackBerry, která oproti stejnému období loňského roku klesla o 41 procent. Celkem jich společnost prodala 7,8 milionu kusů.

Bude se propouštět

Podle agentury Associated Press nedokázala RIM v Severní Americe konkurovat největším výrobcům smartphonů, jimiž jsou Samsung a Apple. Její podíl na trhu USA se za posledních pět let snížil ze 41,1 procenta na 3,6 procent.

Kromě toho, že RIM odkládá zahájení prodejů telefonu, které jsou založené na softwaru BlackBerry 10, se chystá své problémy řešit i propouštěním. Práci by mělo ztratit na 5 tisíc lidí, což je téměř třetina všech zaměstnanců. Celkem tak chce firma ještě letos ušetřit miliardu dolarů.

Podle analytika Colina Gillise má ale RIM stále ještě to nejhorší před sebou. „Management neomezuje výdaje dostatečně rychle na to, aby vyrovnal pokles tržeb," říká pro AP s tím, že během letoška firma pravděpodobně ještě zruší další místa.

 

Právě se děje

Další zprávy