Anonymous útočí na neonacisty, sklidili za to kritiku

David Slížek
5. 1. 2012 10:10
Podle reakcí německých aktivistů bojujících proti neonacismu to Anynomous tentokrát přehnali.
Foto: Anonymous

Skupina hackerů navázaná na kolektiv Anonymous se v Německu zaměřila na tamní neonacistickou scénu. Používá přitom stejné postupy, jako vždycky - útoky na stránky a zveřejňování osobních dat.

Tentokrát ale hackeři narazili i u antifašistických aktivistů.

Jména, e-maily, telefony

Začátkem roku Anonymous napadli a na čas vyřadili z činnosti několik webů spojených s německou krajně pravicovou Nacionálně demokratickou stranou.

Zároveň se na internetu objevila stránka nazi-leaks.net, na které Anonymous zveřejnili osobní data stovek lidí, která při útocích získali. Podle hackerů jde o součást "Operace Blitzkrieg" namířené proti německým neofašistům.

Seznam obsahuje kromě jmen také e-mailové adresy a telefonní čísla lidí, kteří byli se stránkami extremistů v kontaktu - například nakupovali v online obchodě Thor Steinar, který prodává pravicově zaměřené oblečení, nebo psali pro obdobně zaměřený časopis Junge Freiheit.

Kdyby to provedli nám

Podle reakcí německých aktivistů bojujících proti neonacismu to ale Anynomous tentokrát přehnali. Server Deutche Welle cituje například provozovatele fóra netz-gegen-nazis.de Simona Rafaela, který si sice pochvaluje, že hackeři "na několik dnů odstranili tu špínu z webu", ale se zveřejněním jejich osobních dat zásadně nesouhlasí.

"Kdyby něco podobného někdo z pravičáků provedl nám, byli bychom také naštvaní," argumentuje.

Od stránky se podle magazínu PC World distancovali i někteří další členové Anonymous. "Nejlepším způsobem, jak se neonacisty zabývat, je zesměšňování a vzdělávání," napsal serveru jeden z nich.

Web nazi-leaks.net/ byl v době psaní tohoto článku nedostupný. Podle vyjádření hackerů na Twitteru se právě stěhuje na jiný server.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy