Addony pro World of Warcraft

Pete Smith
11. 2. 2007 0:00
Pokračujeme v našem seriálu a v dnešním díle se podíváme na ty nejužitečnější nástroje, bez kterých se žádný správný hráč na svou pouť nevydá.
Foto: Hratelně.cz

Každému profi hráči je jasné, že World of Warcraft bez addonů je jako utopenec bez cibule. Pravda je taková, že náročnější instance bez programových pomůcek, kteréžto s Blizzardem nemají nic společného, se stávají směsicí zuřivého klikání. Abychom tedy těm z vás, kteří jste s těmito vylepšeními neměli čest ulehčili hraní v rámci nově příchozího datadisku, přicházíme s přehledem toho nejužitečnějšího.

Vzhůru na addony aneb co vám recenzent může doporučit
Nejprve si popíšeme, jak stažené addony nainstalovat. Po stažení vesměs zabalených souborů addonů musíte vybrané adresáře rozbalit do složky, kde máte WoW nainstalován - > Interface - > Addons. Po přihlášení (login a heslo) na obrazovce výběru postavy klikněte na ikonku addons, ukrývající se v levém spodním rohu. Zde proškrtněte položku "load out of date addons"; ta musí být vyznačená, aby vám některé z následujících starších addonů fungovaly. Zvyšte množství paměti pro addony (script memory) na 96 MB či více dle potřeby. Zaškrtejte addony, které chcete použít (můžete si pomocí horního selektoru vybrat pro každou postavu jinou sadu) a odklikněte OK.

Foto: Hratelně.cz

Auctioneer - pro zběhlého businessmana nejdůležitější pomocník, kterého můžete ve světě WoW najít! Sami jste jistě zažili neuvěřitelně zdlouhavý proces, kdy se rozhodnete cokoliv vámi pracně vyrobeného prodat a jste nuceni ručně listovat aukcemi a hledat rozumnou cenu, za kterou oběť předmět zakoupí. Tomu je nyní konec! Kromě mnoha dalších vylepšení, jako je např. sledování aukcí, oceňování předmětů, předpoklad rozborky po disenchantingu a mnoha dalších rozšiřuje samotné Auctioneer hlavní okno aukce o další featurky. Pro vás je ale nejdůležitější pouze jedna věc: Najít tlačítko scan a pravidelně (cca jednou týdně) projíždět celou databázi aukce, aby si tento addon mohl updatovat pohyby kurzů; přičemž samotný scan trvá průměrně okolo deseti minut. U všech známých a proskenovaných předmětů, které se kdy během prohlídek v aukčním domě načetly a přidaly do databáze, se pak objevují ceny i v inventoráři, takže vám ihned po sebrání bude jasné, za kolik vykupuje a prodává obchodník, jaký je aukční průměr na okamžitý výkup či sázku atd. Esenciální addon pro každého WoWistu!

Atlas - nezbytný doplněk pro dobrodruha, skýtající kompletní mapy světů, instancí, dungeonů. Atlasloot navíc rozšiřuje vaše obzory tak, že si můžete nastudovat tzv. drop rate (procentuální pravděpodobnost vypadnutí kýženého předmětu z daného bosse) ve všech dostupných instancích. Než se tedy vydáte do ještě panensky nedotčených míst, stačí se podívat, zda to bude stát za to, a začít se těšit na pěkné nové předměty, případně vylistovat kýžená brnění, zbraně, trinkety a bižuterii v okně, aby si její statistiky nastudovali i vaši kamarádi.

Outlands mapy a hlavně questy, integrované v Atlasu, jsou zde .

CT_RaidAssist - kdo nezná CT_Raid assist, nezná WoW. Tento balíček addonů v sobě skrývá kompletní sbírku utilitek pro řízení či řadovou účast v RAIDu čili velkého nájezdu na těžší instance; modifikace UI (user interface čili grafického rozhraní) určené hlavně ke sledování stavu celé skupiny či main tanků (ti warrioři, kteří drží bosse na sobě) a k dalším důležitým činnostem. Pro početné RAIDy nezbytný addon.

Damage Meters - výtečný addon, který umožňuje sledovat výkonnost jednotlivých členů skupiny. Můžete si v něm vylistovat dle desítek předvolených nastavení, např. kdo má největší damage a způsobuje během akce největší újmu nepřátelům, kdo pro změnu nejlépe uzdravuje skupinu, kdo má největší počet odstraněných nemocí atd. To vše přitom můžete podrobně vylistovat v party chatu či jinde, a ukázat tak spoluhráčům největší flákače či dříče.

Healbot - addon zobrazující health bary členů vaší party. Stačí pouze klepnout myšítkem na jméno a vaše postava začne vyvolávat léčivé kouzlo podle toho, jak moc je váš cíl zraněn. Kromě síly healingu můžete nastavit i blessings (velmi důležité pro paladiny), aury a další podpůrná kouzla. Tento addon také poměrně statečně substituuje výše zmíněný decursive (opět pouhým kliknutím odstraníte choroby a magická prokletí). Využijete tak krásně všechna tlačítka myši a jejich kombinace s altem, shiftem a controlem a stanete se ultimátní jednotkou první pomoci ve skupině. Tento addon není příliš známý, dle mého hlediska je ale nejlepší už i díky tomu, že plně nahrazuje Divine Blessings addon, který je bohužel součástí problematického balíčku Cosmos. Pro healery extrémně užitečný!

Itemrack - nezbytnost pro rychlé změny výbavy obzvláště vhodné pro povolání, která mohou dělat více činností, jako je např. paladin či druid. Vy si tak jednoduše nakonfigurujete set z věcí k tomu určených a s jedním kliknutím na ikonku se změníte z healera na útočnou "mašinu". Addon je sice staršího data, ale stále 100% funkční.

KLH threat meter - velmi důležitý monitor poškození způsobovaného celou partou danému nepříteli. Nutnost pro vedoucího skupiny, který musí navigovat členy tak, aby main tank udržel bosse na sobě.

MobInfo2 - s Mobinfem můžete vidět, kolik zdraví a many váš cíl má, dále dropy s procentuální šancí, které jste z něj kdy vymlátili, průměrnou experience, peníze atd. Addon si ukládá hodnoty do databáze, takže pokud na stejnou potvoru narazíte znovu, hned se vám o ní zobrazí všechny informace, které si již zaznamenal dříve.

Quick DKP - důležitý a neustále updatovaný addon pro ty z vás, kteří chcete v guildě zavést systém sbírání bodů za účast v RAIDEch, dle jejichž hodnoty budete rozdělovat vzácné předměty. Krásně tak uvidíte počet nasbíraných bodů u každého člena RAIDu.

SmartBuff - od WoW 2.0.1 byly zakázány spousty addonů a tohle je jeden z těch, který se pokusil problém řešit kreativně a celkem uspěl. Jednoduše v něm nastavíte komu jaký buff (podpůrné kouzlo) přiřadit a potom pouze používáte "action button" pro obnovení tohoto buffu.

SmartDebuff - jak název napovídá, je to opak Smartbuffu. Napomáhá k odstaňování debuffů ze svých spoluhráčů pomocí MUF (micro unit frames). Zobrazí malé čtverečky za každého hráče, na které pak stačí jenom poklepat, a váš cíl je zbaven debuffu.

Titan panel - zobrazí na horní a spodní části obrazovky informační bar, pomocí kterého je možné sledovat prakticky všechno, na co si vzpomenete. Samotný bar se může skrývat, být průsvitný až plný. Do titan baru se dá dotahat spousty malých podpůrných informačních addonů. Informačními hodnotami doslova "přetéká"

Vbagnon - neuvěřitelně propracovaný vylepšený inventorář, který vám nabídne kompaktní a hlavně konfigurovatelné rozhraní. Budete si moci kompletní obsah kapes zobrazit dle jednotlivých parametrů věcí (brnění, zbraně, patterny atd.), nastavit šířku a výšku okna, průsvitnost atd.

 

Právě se děje

Další zprávy