800 tisíc PS3 v Evropě, ale musí se propouštět!

Lukáš Bašta
17. 4. 2007 16:33
Jak se prodává PlayStation 3 u nás a ve světě, nešláplo Sony vedle?
Foto: Hratelně.cz

Bude tomu již měsíc, co přišla konzole PlayStation 3 do Evropy a společnost Sony k dnešnímu dni hlásí v tomto regionu prodaných téměř 800 000 kusů, což se dá brát jako úspěch. To však jistě neocení 160 z 1900 zaměstnanců evropské pobočky společnosti, kteří budou muset být propuštěni z důvodu škrtnutí zbytečných postů a zvýšení efektivity. Ostatně dopis vedení si můžete přečíst zde.

Pokud bychom se na věc podívali z globálního hlediska, po celém světě je nyní zhruba 2,8 milionu prodaných konzolí PlayStation 3, ačkoliv vyexpedovaných je přes 4 miliony kusů a Sony se bude muset hodně snažit, aby konkurenci dohnala (a nová verze konzole s větším hard diskem jim v tom asi moc nepomůže).

V porovnání s ostatními platformami je stále jasné, kdo byl na trhu první. Proto dominuje Microsoft Xbox 360, který se prodává již přes rok, do dnešní doby vyexpedoval přes 12 milionů kusů konzolí a z toho 10,5 milionu prodal.

Na druhém místě je pak Nintendo Wii, které vyšlo až v listopadu minulého roku. Nicméně nízká cena a dobrá kampaň, kdy je konzole prezentována jako jiný druh zábavy, donutila lidi ke koupi 6,5 milionu kusů. V Nintendu si jistě mnou ruce, protože na rozdíl od Microsoftu a Sony na každém kusu vydělávají desítky dolarů.

V nastávajících měsících se jistě situace nijak razantně měnit nebude a Microsoft si udrží pozici jedničky na trhu herních konzolí (případně Nintendo Wii Xbox 360 dožene, přeci jenom stále vede žebříčky prodejnosti). Čím to bude? Hlavně tím, že většina titulů, které se v následujících týdnech objeví, jsou multiplatformové, takže vyjdou na Xbox a PlayStation zároveň.

Důležitou roli také hraje snižování ceny Microsoftí konzole (u nás se dá v Premium verze sehnat již pod 10 000 Kč oproti 16 999 Kč za PS3) a velké herní portfolio. Očekáváme, že PlayStation 3 začne konkurenci dotahovat až v posledním kvartálu letošního roku, kdy by měly vyjít ty nejočekávanější tituly. Pozici Nintenda Wii zřejmě nic neohrozí, protože stojí mimo a je oním třetím, který se směje.

Pokud chcete o PlayStation 3 vědět více, klikněte na speciál herní sekce Showbizz, kde najdete podrobnou recenzi evropské verze, srovnání jednotlivých platforem a mnoho dalšího...

 

Právě se děje

Další zprávy