300: March to Glory - tři sta z místa

Lukáš Bašta
12. 2. 2007 0:00
Výborný komiks, velmi očekávaný film a nyní i hra mířící na PlayStation Portable. Chcete vědět, jaká bude právě ona?
Foto: Hratelně.cz

Populární komiksový autor Frank Miller, jenž má na triku Sin City (ano, ten film je podle komiksu), tu a tam smočil pero i v jiných projektech a kromě obstarožního Batmana, kterého už netrápí tak arcizlosynové, jako spíše zadržení moči, můžeme narazit i na dílko 300. To vypráví příběh malé skupiny Sparťanů (a že nepůjde o bandu nalitých fotbalových fanoušků), kteří se postavili mnohonásobné přesile v bitvě u Thermopyl a zbytek už jsou dějiny, byť Frankem Millerem trochu přibarvené. Ačkoliv zrovna vybarvení má na svědomí jeho žena Lynn Varley a Třístovka je tak jedním z mála děl, kde kromě klasické černobílé kresby sálají ze stránek i chladné barvy.

Foto: Hratelně.cz

Čest
V březnu také přijde do kin stejnojmenný film od Zacka Snydera (Úsvit mrtvých). Ten jde i nejde ve stopách Roberta Rodrigueze, který výtečně převedl políčka komiksu Sin City na políčka filmová. Nicméně právě díky barvě půjde o nesrovnatelně jiný zážitek (mimochodem na pozadích pracovala právě Lynn Varley) a díky trailerům je film hodně vysoko v našich očekáváních. Nicméně se hrou, která míří jen na handheld PSP, už to tak jasné není, a proto jsme na ní hodili očkem, jestli se tedy máme těšit, nebo zda jde přesně o ten druh produktu, jenž se sveze na vlně nově nabytého zájmu...

Foto: Hratelně.cz

Povinnost
Stejně jako v předloze i ve hře si nazujeme sandále a oblékneme bederní roušku krále Leonida a povedeme svých tři sta bojovníků proti milionové perské armádě krále Xerxese. Všichni sice vědí, jak to dopadne, tedy pokud si aspoň něco pamatují z hodin dějepisu nebo četli předlohu, nicméně nám jde hlavně o výplň mezi úvodními a závěrečnými titulky. Ta by samozřejmě měla mít i nějakou tu přidanou hodnotu, aneb pár akcí, které ve filmu či knize nejsou, ale herním designérům se hodily do konceptu. Budeme se tak prosekávat jednotlivými úrovněmi, jež budou proloženy souboji z rozmanitými bossy.

Sláva
Třístovka bude v základu mlátička jako řemen. Leonidas má k dispozici tři zbraně, každou s jiným využitím, mezi nimiž budete moci libovolně přepínat. Meč je dobrý na boj z blízka proti nepříliš obrněným nepřátelům, oštěp pak zase zklidní vojáky na dálku, když jim prorazí brnění a přibije je k zemi. Štítem pak můžete rány vykrývat, ale i rozdávat, nemluvě o možnosti jeho vrhnutí, kdy začnou padat hlavy (nic proti Leonidovi, je to silák, ale Xena přitom vypadala přeci jenom víc sexy). Případně se na tohle můžete vybodnout a používat dva meče najednou, sice budete zranitelnější, ale o to více zářezů si na rukojeti uděláte. Právě různé styly boje a jejich kombinace, dělají ze hry zajímavou akci.

Foto: Hratelně.cz

Boj
Když k tomu přidáme, že všechny zbraně budete moci zlepšovat, případně získávat zvláštní útočná komba (obligátní výskok do vzduchu a ultimátní zásek mečem), případně se přepnout do slow-mo režimu a vychutnávat si tak každý pohyb a každou utnutou hlavu. Důležitou roli bude hrát to, jak si v bitvě povedete - za své konání budete odměňování jakýmisi body cti, které pak můžete investovat do rozličných atributů. To se bude hodit nejen v okamžicích, kdy budete bojovat na vlastní pěst, ale tu a tam se dostanete do bitevní řady neboli falangy. Se svými spolubojovníky budete bojovat jako jeden muž a čelit tak neustálým nájezdům nepřítele. Zatím to zní slibně, nicméně je zde jeden háček, který všechny Sparťany sráží na kolena.

Vítězství
Velkým šokem je, že se zřejmě žádné velké válečné orgie konat nebudou. Celá kniha i film jsou jednou velkou řeží o statisících padlích a pěkně naštvaných slonech. Bohužel to ale vypadá, že vám hra nabídne vážně jen zlomek toho všeho a to několikamístný. Nepřátele, zdá se, dávkuje doslova po několika a slony snad jen po jednom. Pokud si totiž někdo řekne 300, čeká opravdovou masivní rubanici a ne jen variaci na klasický hack'n'slash o několika hercích. Vtipně pak působí zvukový doprovod, kde řinčení mečů a řev vojáků zní pěkně, nicméně slyšíte jich několikanásobně více, než vidíte. Nicméně neházejme výzbroj do žita, stále by mohlo jít o solidní žánrovku, kde nás při těch správných hudebních tónech a krvavých cákancích chytne bojový berserk, tedy aspoň podobnou naději v nás probouzí poslední vydaná ukázka.

Foto: Hratelně.cz

Hra bude mít také ingame kreslené animace, které sice již nejsou od Franka Millera, ale za to se ponesou v podobném duchu - budou dominovat černé stíny a kontury, podmalované chladně a temně laděnými barvami. 300: March to Glory má potenciál a doufáme, že výsledek dopadne o něco lépe, než verze, kterou jsme mohli vidět. Hra by měla vyjít na PSP již v březnu a pokud si chcete zkrátit čekání, koukněte na opravdu náramný trailer nebo rovnou sáhněte po komiksu. Když se hra nepovede dle našich očekávání, budete aspoň čas trávit jinak a kulturněji...

 

Právě se děje

Další zprávy