Miliardovou ztrátu za bankovní podvod Češi nezaplatí

Kateřina Štíchová, Adam Junek
25. 1. 2008 6:00
Rozhovor s bankovním expertem Markem Hatlapatkou

Rozhovor - Société Générale postrádá bezmála pět miliard eur. Zpronevěřil je jeden z jejích pařížských makléřů. Byl to rozhodně zkušený obchodník, svůj podvod maskoval velmi složitými operacemi.

"Paradoxně se tak možná Société Générale stala obětí toho, že zaměstnává jedny z nejlepších odborníků," uvedl v rozhovoru pro Aktuálně.cz Marek Hatlapatka, bankovní analytik společnosti Cyrrus.

Komerční banka (ilustrační foto)
Komerční banka (ilustrační foto) | Foto: Ondřej Besperát
Podvod na majitele Komerční banky. Přišel o 128 miliard

Zrádný zaměstnanec to již má spočítané.

"Byl propuštěn a podnikneme proti němu příslušné právní kroky," napsal šéf francouzské banky Daniel Bouton v dopise adresovaném 22,5 milionu klientům.

Zároveň oznámil, že budou propuštěni i manažeři, kteří jsou zodpovědní za to, že selhal systém kontroly.

Jak však dopadne celý případ na samotnou banku? Případně její klienty?

A: Jak se dotkne oznámená defraudace klientů Société Générale, případně Komerční banky? Zaplatí tu ztrátu?

Podle mého názoru nikoliv. Ztrátu zaplatí samozřejmě především akcionáři Société Générale, klientů Komerční banky se tato kauza nijak nedotkne.

A: Co udělá taková krádež s hospodařením banky? Dotkne se to nějak i Komerční banky?

Co se týká Société Générale, hospodářské výsledky to ovlivní poměrně zásadně. Za rok 2006 vykázala čistý zisk 5,2 miliardy eur, za ten letošní očekává jen 0,6 až 0,8 miliardy.

V dlouhodobém horizontu by se však měla vrátit k mnohem lepším číslům, samozřejmě pokud byl tento odhalený případ pouze ojedinělým.

Hospodaření Komerční  banky by nemělo být kauzou zasaženo vůbec. Spekuluje se sice o tom, že by si mateřská Société Générale mohla z KB stáhnout větší dividendu z loňského zisku. Podle mého názoru by však tato operace, která by francouzskému bankovnímu domu přinesla maximálně několik desítek milionů eur, neměla příliš smysl.

A: Lze takového makléře-defraudanta odhalit včas?

Případ Société Générale ukazuje, že to není vůbec snadné. Právě tato banka je navíc na trhu považována za banku, která má jeden z nejvyspělejších systémů obchodování s deriváty a řízení rizik.

Otázkou samozřejmě je, zda se na podvodném jednání nepodílelo více lidí. Pokud je známo, jednalo se o zkušeného pracovníka back office (vypořádání obchodů), který používal fiktivní obchody k zamaskování svého jednání.

Paradoxně se tak možná Société Générale stala obětí toho, že zaměstnává jedny z nejlepších odborníků.

A: Neexistuje tedy nějaký mechanismus kontroly, který by ho uhlídal?

To je otázka spíše pro samotnou banku. Obecně ovšem operace bank na finančních trzích jsou v současné době tak složité, že pravděpodobnost lidského selhání prakticky nelze zcela vyloučit.

 

Právě se děje

Další zprávy