Světová banka zlepšila výhled globální ekonomiky

ČTK ČTK
11. 6. 2024 16:59
Světová banka zlepšila výhled globální ekonomiky

Světová banka zlepšila odhad letošního růstu globální ekonomiky na 2,6 procenta. Světové hospodářství by tak mělo růst stejným tempem jako v loňském roce. Ve své předchozí prognóze, která je z ledna, přitom banka předpovídala zpomalení růstu na 2,4 procenta. Za zlepšením výhledu stojí zejména příznivý hospodářský vývoj ve Spojených státech, uvedla banka v úterní zprávě.

Světová banka nadále předpokládá, že v příštím roce globální hospodářský růst zrychlí na 2,7 procenta. Se stejným tempem růstu počítá banka rovněž v dalším roce. Úterní zpráva nicméně upozorňuje, že tempo růstu světové ekonomiky bude nadále zaostávat za ročním průměrem z deseti let před koronavirovou krizí, který činil 3,1 procenta.

Rovněž varovala, že ekonomiky nejchudších zemí světa se potýkají s rozsáhlým zadlužením a vysokými úrokovými sazbami a že prosperitu po celém světě ohrožují rostoucí obchodní bariéry.

Banka také v úterý předpověděla, že hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se v letošním roce zvýší o 2,5 procenta, stejným tempem jako vloni. V lednu přitom letošní růst největší ekonomiky světa odhadovala na 1,6 procenta.

Světová banka nadále předpokládá, že HDP eurozóny se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta, zatímco loni ekonomika zemí používajících euro vzrostla o 0,5 procenta. Odhad růstu ekonomiky eurozóny na příští rok nicméně banka snížila na 1,4 procenta, zatímco dosud čekala 1,6 procenta. V dalším roce počítá se zpomalením růstu na 1,3 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy