Stavební spořitelny v pololetí půjčily meziročně o 77 procent více peněz

ČTK ČTK
19. 7. 2021 11:57
Stavební spořitelny v pololetí půjčily meziročně o 77 procent více peněz

Stavební spořitelny poskytly v pololetí úvěry za 55,6 miliardy korun, meziročně o 77 procent více. Na druhou stranu zaznamenaly mírný pokles zájmu o uzavření nových smluv o stavebním spoření, kterých letos ke konci června uzavřely zhruba 247 000. Vyplývá to z výsledků všech pěti spořitelen, které má ČTK k dispozici.

"Úvěrové obchody stavebních spořitelen obvykle uzavírají rok v sumě přes 50 miliard korun. Letos jsme této mety dosáhli za pololetí a průběžné výsledky naznačují, že rok 2021 bude z hlediska objemu poskytnutých úvěrů nejlepší v historii stavebního spoření v České republice," řekl ČTK tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý. Počet uzavřených smluv se podle něj vyvíjí zhruba podle očekávání. "Mírný pokles neznamená pro stavební spoření cokoliv mimořádného," dodal.

Za celý loňský rok spořitelny poskytly podle ročenky Asociace českých stavebních spořitelen úvěry za 65,4 miliardy korun, meziročně o 37 procent více. Zájem o nové smlouvy o stavebním spoření včetně navýšení cílové částky loni klesl o pět procent na zhruba 520 000.

 

Právě se děje

Další zprávy