Stát varuje zájemce o obnovitelnou energii před nepoctivými firmami. Chystá rozšířený seznam rad

ČTK ČTK
10. 5. 2023 12:33
Stát varuje zájemce o obnovitelnou energii před nepoctivými firmami. Chystá rozšířený seznam rad

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) chystá aktualizaci doporučení pro zájemce o obnovitelné zdroje energie. Seznam doporučení má lidem poradit při výběru instalační firmy, sjednání podmínek nebo s postupy při neplnění dohody ze strany firem. Reaguje tak na pokračující vysoký zájem o pořízení těchto zařízení a problémy či nekalé praktiky některých instalačních firem. Novinářům to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Chce také zesílit kontroly montážních firem.

S rekordním zájmem hlavně o fotovoltaické elektrárny přibývají i problémy ze strany některých instalačních firem. Největším případem je situace kolem Energetického holdingu Malina. Společnost přiznala potíže s realizací velkého množství zakázek. Vedení společnosti v minulém týdnu proto podalo insolvenční návrh na firmu s cílem získat povolení k reorganizaci a následně dokončit zakázky. Soud řízení v úterý zahájil. Problémy má podle médií více společností.

"Tam kde je zájem, tam se občas objevují subjekty, které na tom chtějí zbohatnout nekalými praktikami," řekl Síkela. Připomněl, že letos trvá rekordní zájem o pořízení fotovoltaiky nebo tepelných čerpadel. Distribuční firmy evidovaly během prvního čtvrtletí několikanásobný nárůst počtu nových elektráren v síti.

Ministerstvo už dříve vydalo společně s Komorou obnovitelných zdrojů energie (OZE) seznam rad při pořizování obnovitelných zdrojů. Úřad nyní tento seznam ve spolupráci s Českou obchodní inspekcí (ČOI) podle Síkely aktualizoval kvůli přibývajícím potížím některých instalačních společností.

 

Právě se děje

Další zprávy