Stát se v řádu měsíců zbaví závislosti na ruské ropě, řekl Fiala

ČTK ČTK
17. 10. 2023 10:16
Stát se v řádu měsíců zbaví závislosti na ruské ropě, řekl Fiala

Česko se v řádu měsíců zbaví závislosti na ruské ropě, jako se zbavilo závislosti na ruském plynu. Podobný vývoj se čeká i u ruského jaderného paliva, řekl dnes na konferenci SH!FTS premiér Petr Fiala (ODS). Energetická bezpečnost a suverenita jsou podle něj zásadní pro národní bezpečnost.

"Česká republika se musí stát mnohem silnějším státem, pokud jde o energetiku, včetně kontroly nad klíčovými surovinami," řekl Fiala. Vláda podle něj v posledním roce podnikla kroky k odstřižení od závislosti na Rusku a bude v nich i pokračovat. Zároveň pracuje na posílení role státu v energetice, která se podle Fialy ukazuje strategicky zásadním odvětvím.

"Český stát převzal odpovědnost za podstatnou část toho, co bylo donedávna v rukou soukromých investorů nebo jiných států. Tyto kroky v energetické bezpečnosti byly naprosto nutné, jsou potřebné a souvisejí s hrozbami a výzvami, kterým čelíme," řekl premiér.

Připomněl, že Česko si zajistilo podíl v terminálech na zkapalněný zemní plyn (LNG), koupilo provozovatele plynovodu Net4Gas a připravuje zvýšení kapacity transalpinského ropovodu TAL. Země také připravuje stavbu nových jaderných reaktorů, a to jak klasických, tak malých modulárních. "Všemi těmito kroky budujeme skutečnou energetickou suverenitu. To je v dnešní době něco naprosto zásadního," řekl.

Pro zajištění národní bezpečnosti je podle Fialy třeba také posilovat hospodářství. Jako zásadní označil rozvoj dopravní infrastruktury, stejně významná je ale podle něj i podpora vzdělávání a vědy a výzkumu a jejich propojení s

 

Právě se děje

Další zprávy