Skleníkové plyny i toxické kovy. Srovnání ukazuje, které firmy v Česku škodí přírodě

Ekonomika Ekonomika
25. 10. 2023 14:18
Na znečištění životního prostředí v Česku se loni tradičně nejvíce podílely uhelné elektrárny. Do vzduchu vypouštějí emise oxidu uhličitého nebo plyny způsobující kyselé srážky. Elektrárny mají na svědomí také vypouštění největšího množství toxických těžkých kovů, včetně rtuti. Vyplývá to z aktuálního srovnání znečišťovatelů, který pravidelně sestavuje ekologická organizace Arnika.
Elektrárna Chvaletice.
Elektrárna Chvaletice. | Foto: ČEZ

Srovnání obsahuje více žebříčků podle konkrétního druhu znečištění. Za nejvýznamnějšího znečišťovatele obecně ekologové označili elektrárnu Chvaletice ze skupiny Sev.En Energy miliardáře Pavla Tykače. Loni vypustila do ovzduší více než dvojnásobné množství arsenu a o 70 procent více rtuti oproti předchozímu roku. Současně je největším zdrojem těchto nečistot v Česku.

K dvěma dalším hlavním znečišťovatelům stejně jako v předchozích letech patří Počerady, taktéž ze skupiny Sev.En Energy, a Spolana Neratovice.

Emise nebezpečných látek podle ekologických organizací meziročně mírně klesly, jsou ale vyšší než v roce 2020. 

"Nad snížením emisí toxických látek průmyslovými provozy bychom letos mohli jásat, to by ovšem pokles musel být daleko výraznější. K dalšímu snížení je nutné, aby státní instituce postupovaly daleko důrazněji vůči zdrojům toxických látek, jako je elektrárna Chvaletice," uvedl Jindřich Petrlík z organizace Arnika.

Mezi největší znečišťovatele patří provozy z Ústeckého, Pardubického, Středočeského a Moravskoslezského kraje. 

Překvapivý je podle organizace nárůst množství dioxinů, které vykázala spalovna komunálních odpadů v Liberci v předaných odpadech. "Letošní výsledky ukázaly mimo jiné i rostoucí význam spaloven odpadů coby zdrojů toxických látek, k jakým patří i dioxiny," řekla za Arniku Sarah Ožanová.

Ve skleníkových plynech vedou Počerady

Devět z deseti největších zdrojů úniku rtuti do ovzduší představují uhelné elektrárny a teplárny. Na prvním místě je zmiňovaná elektrárna Chvaletice, následovaná Počerady.

Podobná je situace u skleníkových plynů. Šest z deseti největších zdrojů skleníkových plynů představují uhelné elektrárny. Na prvním místě skončily Počerady, druhou příčku obsadily Chvaletice.

Za skokana roku Arnika označila společnost Saint-Gobain Adfors v Litomyšli, která meziročně více než zšestinásobila množství vypouštěného formaldehydu do ovzduší. "Před ní skončila pouze Spolana Neratovice, které uniklo téměř totožné množství trichloretylenu a o něco nižší množství vinylchloridu než v předcházejícím roce," popsali zástupci Arniky.

Arnika nově do srovnání zařadila také největší znečišťovatele toxickými těžkými kovy, konkrétně kadmiem, olovem, rtutí, niklem a arsenem. "Tuto tabulku bezkonkurenčně vede elektrárna Chvaletice, která meziročně zvýšila emise arsenu o téměř 3,5 tuny, předloni šlo o 2,1 tuny," uvedli ekologové.

Kvůli emisím těžkých kovů ve vypouštěných vodách se v první desítce tohoto žebříčku umístily čtyři čistírny odpadních vod. První desítku doplňují také dva hutní provozy, Liberty Ostrava a Třinecké železárny.

Arnika sestavuje srovnání již 19 let, vychází přitom z veřejně dostupných údajů v Integrovaném registru znečišťování, který vede ministerstvo životního prostředí. Provozy ze zákona hlásí úniky a přenosy nebezpečných látek samy.

Video: V Česku se o tom skoro nemluví. Expert varuje před "skrytým" dopadem klimatické změny (19. 7. 2023)

Spotlight Aktuálně.cz - Ondřej Přibyla | Video: Jakub Zuzánek
 

Právě se děje

Další zprávy