Spíše nabírat než propouštět. České firmy zatím konec roku černě nevidí

8. 9. 2020 12:30
Spíše nabírat než propouštět. České firmy zatím konec roku černě nevidí

Čeští zaměstnavatelé plánují ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku nepatrně více nabírat nové zaměstnance než jich propouštět. Náborový pesimismus firem se tak obrací k lepšímu. Vyplývá to z pravidelného průzkumu společnosti Manpower mezi 441 zaměstnavateli v soukromém i veřejném sektoru v ČR, jehož výsledky firma dnes zveřejnila na tiskové konferenci. Průzkum se prováděl za výjimečných okolností vypuknutí pandemie covid-19.

Přijímat nové zaměstnance plánuje podle průzkumu osm procent zaměstnavatelů, naopak sedm procent očekává snižování jejich počtu. Na 83 procent oslovených firem uvedlo, že během třetího čtvrtletí změnu nechystá. Čistý index trhu práce tak činí plus jedno procento. V předchozím čtvrtletí to bylo minus čtyři procenta.

"Je příjemným překvapením pro zaměstnance, že firmy výrazně přehodnotily svůj silný pesimismus z minulého čtvrtletí. Situace na trhu práce je ale stále velice nepřehledná pro zaměstnance i zaměstnavatele. V důsledku vládní podpory na zachování zaměstnanosti, strachu lidí měnit zaměstnání a omezení mezinárodního náboru trh práce prakticky zamrzl," uvedla generální ředitelka ManpowerGroup ČR a Slovensko Jaroslava Rezlerová.

 

Právě se děje

Další zprávy