Sněmovna schválila rozšíření seznamu investičních nástrojů

ČTK ČTK
15. 9. 2023 11:54
Sněmovna schválila rozšíření seznamu investičních nástrojů

Mezi investiční nástroje podléhající regulaci budou zřejmě nově spadat i technologie související s kryptoměnami, které fungují na principu takzvané technologie distribuovaného registru (DLT). Jednou z možností využití této technologie ve financích jsou právě kryptoaktiva. Mají podléhat stejné regulaci jako ostatní investiční nástroje. Počítá s tím novela zákona o podnikání na kapitálovém trhu, kterou schválila Sněmovna. Nyní ji projedná Senát. Sněmovna přijala předlohu beze změny v předložené podobě.

Novela má především přizpůsobit český zákon evropskému nařízení o pilotním režimu pro tržní infrastruktury založené na technologii distribuovaného registru. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) již dříve upozornil, že v českém právním řádu by se změny měly objevit do 23. září, čemuž se podaří vyhovět jen s mírným zpožděním. "Pilotní režim spočívá v tom, že se rozšíří okruh osob, které budou moci vést evidenci cenných papírů, jsou-li tyto cenné papíry vedeny na DLT. Takže kromě centrálního depozitáře to nově mohou být také burzy a obchodníci s cennými papíry," řekl již dříve Stanjura.

Evropské nařízení mimo jiné uvádí, že je nutné, aby právní předpisy EU týkající se finančních služeb byly vhodné pro digitální éru. Unie v něm píše kromě jiného, že existence digitálních nástrojů ve sdíleném registru nebo emise tradičních aktiv v digitalizované podobě usnadní obchodování i navazující procesy. Chybí však povolená infrastruktura finančního trhu, která by využívala technologii sdíleného registru a poskytovala pro kryptoaktiva, považovaná za finanční nástroje, služby při obchodování nebo vypořádání.

 

Právě se děje

Další zprávy