Sněmovna rozhodla, že se bude muset hlásit převoz částky vyšší než 15 tisíc eur přes hranice

ČTK ČTK
11. 9. 2024 10:13
Sněmovna rozhodla, že se bude muset hlásit převoz částky vyšší než 15 tisíc eur přes hranice

Lidé zřejmě budou muset hlásit úřadům převoz částky vyšší než 15 tisíc eur (asi 370 tisíc Kč) přes hranice. Počítá s tím novela proti praní špinavých peněz, kterou dnes znovu schválila Sněmovna. Odmítla úpravu Senátu, který chtěl v novele ponechat dosavadní vymezení politicky exponovaných osob ve vztahu k orgánům firem ovládaných státem. Vyhověla tak doporučení ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS), podle něhož je třeba kvůli požadavkům EU nové vymezení, které ale věcně nic nemění. Novelu nyní dostane k podpisu prezident.

Nynější znění zákona uvádí členy statutárních orgánů obchodních korporací ovládaných státem. Vláda navrhla změnu definice na řídicí a kontrolní orgány, a to, podle zdůvodnění, pro zvýšení právní jistoty adresátů.

V současnosti musí lidé hlásit převoz více než 10 tisíc eur (asi 250 tisíc korun) v hotovosti přes vnější hranice EU, což se v Česku týká pouze mezinárodních letišť. Novela zavádí povinnost s vyšším limitem i pro převoz hotovosti přes vnitřní hranice EU, a to jak osobně, tak prostřednictvím pošty nebo jiné zásilkové služby. Lidé budou muset na žádost Celní správy oznámit vlastníka i příjemce této hotovosti a vysvětlit, proč tuto hotovost převážejí.

 

Právě se děje

Další zprávy