Sněmovna přes doporučení výboru schválila zprávu o činnosti České televize za rok 2020

Aktualizováno 29. 2. 2024 13:56
Sněmovna přes doporučení výboru schválila zprávu o činnosti České televize za rok 2020

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek schválila výroční zprávu Rady České televize o činnosti České televize za rok 2020. Sněmovní mediální výbor, dříve volební výbor, ji přitom v únoru 2022 doporučil neschválit.

Důvodem tehdejšího odmítavého postoje výboru byla nespokojenost části členů s konstatováním rady, že zastoupení představitelů hnutí SPD v debatních i zpravodajských pořadech bylo nepřiměřeně nízké ve srovnání s ostatními stranami, a to vzhledem k zastoupení SPD v Poslanecké sněmovně. Sněmovna toto negativní stanovisko výboru zamítla a zprávu naopak schválila.

Pro schválení hlasovalo 84 poslanců, nikdo nebyl proti. Pro schválení byli všichni přítomní poslanci ANO, SPD i ODS a čtyři poslanci KDU-ČSL. Zdrželo se všech 18 přítomných poslanců STAN, čtyři lidovci, všech sedm přítomných poslanců TOP 09 a jeden přítomný Pirát.

Zástupce rady České televize ve výboru před dvěma lety argumentoval tím, že rada vycházela z dat, která jí poskytla Česká televize. Bývalý generální ředitel televize Petr Dvořák tehdy řekl členům výboru, že výroční zpráva v tomto bodě neodpovídá skutečnému fungování televize v roce 2020.

Tvrzení označil za manipulativní. Tehdejší rada nicméně ve zprávě za rok 2020 konstatovala, že Česká televize v roce 2020 splnila obecný cíl médií veřejné služby zaměřený na poskytování zpravodajských a publicistických informací, udržování a rozvoj občanské společnosti a demokracie.

Případné neschválení výroční zprávy nyní podle nového znění zákona o České televizi nemá význam. Podle dřívějšího zákona platného do letošního roku, mohla sněmovna radu odvolat, pokud by dvakrát neschválila její výroční zprávu.

Sněmovna ale toto ustanovení loni ze zákona vypustila. "Takže případné neschválení výroční zprávy nemůže mít další legislativně právní následky tohoto charakteru," konstatoval ve čtvrtek před poslanci zpravodaj a předseda klubu TOP 09 Jan Jakob. Sám pak přednesl návrh kladného stanoviska, které sněmovna přijala.

V Radě České televize proběhlo od roku 2022 několik změn a od loňského roku má televize i nového generálního ředitele. Dvořáka nahradil Jan Souček. 

Debata o výroční zprávě se neobešla bez slovních sporů mezi koalicí a opozicí. Předseda mediálního výboru Aleš Juchelka (ANO) obvinil koalici, že média veřejné služby politizuje. "Vy politizujete Českou televizi, když se vám nějaké jméno nehodí, tak ho zkádrujete," řekl. "My jako opozice poukazujeme na to, jak vy politikaříte v mediálních radách," připojil se člen výboru Martin Kolovratník (ANO).

 

Právě se děje

Další zprávy