Série skandálů vyvolala v Boeingu personání otřesy, odejde i generální ředitel

ČTK ČTK
25. 3. 2024 16:13
Série skandálů vyvolala v Boeingu personání otřesy, odejde i generální ředitel

Série skandálů v americké strojírenské společnosti Boeing vyvolala personální otřesy. Do konce roku z funkce odstoupí generální ředitel David Calhoun, výměna ale čeká i další manažery. Rozhodnutí je součástí rozsáhlých změn, k nimž výrobce letadel přistoupil po lednovém incidentu, kdy se jednomu z letadel 737 MAX za letu odtrhl panel, jenž v trupu zaslepuje otvor pro další nouzový východ. Boeing o tom informoval v tiskové zprávě.

V rámci dalších změn prezident a generální ředitel divize komerčních letadel Stan Deal odchází s okamžitou platností do důchodu a na jeho místo nastupuje Stephanie Popeová, současná provozní ředitelka firmy. Předseda správní rady Larry Kellner pak na valné hromadě akcionářů v květnu rezignuje a opustí správní radu. Ve funkci ho nahradí Steve Mollenkopf.

Calhoun je pod tlakem od incidentu z 5. ledna, kdy se letadlu společnosti Alaska Airlines ve vzduchu odtrhla část trupu. Firma čelí přísné kontrole ze strany regulátorů a po incidentu výrazně omezila výrobu. Nedávný audit výroby letounů 737 MAX u Boeingu a jeho dodavatele Spirit AeroSystems podle amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA) zjistil několik případů, kdy firmy nedodržely požadavky na kontrolu kvality výroby.

 

Právě se děje

Další zprávy