Senát umožnil přijetí změn podpory penzijního spoření i poplatku za hypotéku

ČTK ČTK
14. 12. 2023 11:39
Senát umožnil přijetí změn podpory penzijního spoření i poplatku za hypotéku

Klienti bank by měli bankám při předčasném splacení hypotéky zaplatit nejvýše čtvrt procenta z nesplacené jistiny za každý započatý rok zbývajícího období do konce fixace úrokové sazby. Celkově tato částka nebude smět překročit jedno procento. Počítá s tím předloha, jejíž přijetí dnes umožnil Senát. Senátoři soubor změn zákonů neschválili, ale nepřijali k němu ani žádný ze dvou pozměňovacích návrhů. Výhrady senátorů se týkaly hlavně zmíněného poplatku u hypoték. Po uplynutí lhůty tak dostane předlohu k podpisu prezident.

Soubor změn finančních zákonů má za cíl podpořit rozvoj finančního trhu i spoření na stáří. Mění například státní podporu penzijního spoření a zavádí takzvaný dlouhodobý investiční produkt.

Ohledně předčasného splácení hypoték vláda původně navrhla, aby klienti platili dvě procenta z nesplacené jistiny. Sněmovna však tuto částku snížila a rozhodla, že nové pravidlo se použije až u nových hypotečních smluv anebo u existujících smluv při novém zafixování úrokové sazby. Předloha také rozšiřuje možnost splatit zbytek hypotéky bez sankce i na rozvod a následné vypořádání společného jmění manželů. Zachovává nicméně dosavadní právo každý rok splatit 25 procent původní jistiny úvěru zdarma za jakýchkoliv podmínek.

Senátoři nepřijali pozměňovací návrh Lukáše Wagenknechta (SEN 21 a Piráti) a Hany Kordové Marvanové (klub ODS a TOP 09), kteří chtěli z předlohy vypustit tuto část upravující poplatky za předčasné splacení. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) s jejích návrhem nesouhlasil. Úprava podle Wagenknechta přináší prospěch pouze bankám a hypotéky stejně nezlevní. Proti novince se vyslovil i Marek Hilšer (Starové a nezávislí). "Současný stav přispívá k soutěži bankami a prospívá klientům," řekl. "Myslím si, že soutěž mezi bankami tento zákon neruší," míní Jiří Čunek (KDU-ČSL a nezávislí). Dodal však, že banky udělají vždy to, co je pro ně výhodné, a výhodnější pro ně podle něj bude, když klienti nebudou mezi bankami přecházet.

 

Právě se děje

Další zprávy