Šéf ČOI nečekaně rezignoval, ve funkci byl osm měsíců

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
7. 11. 2013 16:25
Ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala rezignaci přijal.
Vladimír Velčovský
Vladimír Velčovský | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Česká obchodní inspekce bude po pár měsících opět hledat nového šéfa. Na svůj post totiž dnes nečekaně rezignoval Vladimír Velčovský, který do funkce ústředního ředitele inspekce nastoupil teprve na začátku letošního března.

Svůj krok vysvětlil Velčovský blíže neurčenými osobními důvody. Každopádně jde o překvapivé rozhodnutí, protože o den předtím Velčovský rozeslal vybraným novinářům pozvánku na neformální setkání s vedením inspekce na příští čtvrtek večer.

Zástupci České obchodní inspekce, stejně jako zástupci ministerstva průmyslu a obchodu, pod nějž inspekce spadá, Velčovského rezignaci online deníku Aktuálně.cz potvrdili, překvapivý krok ale dále komentovat nechtějí.

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala rezignaci přijal a vedením inspekce pověřil Vlastimila Turzu, který od roku 2011 zastává funkci ředitele právního odboru ústředního inspektorátu ČOI.

"Kubův člověk"

Velčovského jmenoval v březnu do funkce tehdejší ministr Martin Kuba z ODS. Ve svém prvním velkém rozhovoru pak Velčovský online deníku Aktuálně.cz řekl, že chce hlavně přísněji postupovat proti podvodným praktikám firem a podnikatelů. Záhy skutečně vzrostla výše sankcí, které ČOI uložila za nejvýraznější porušení zákona.

Mediálně nejviditelnější aktivitou ČOI pod Velčovského vedením bylo zpřísnění kontrol a následných sankcí v oblasti takzvaných předváděcích akcí. Na nekalé praktiky mnoha organizátorů těchto akcí, zaměřených zejména na seniory, upozornil ve stejné době dokumentární film Šmejdi.

Konec tajností s výsledky kontrol

Velčovský také splnil svůj slib, že Česká obchodní inspekce začne zveřejňovat konkrétní výsledky všech kontrol včetně uložených sankcí. Dosud tak činila pouze v oblasti pohonných hmot, zatímco v ostatních oborech jen velice obecně (výjimkou byly konkrétní přehledy pokut, o které si však online deník Aktuálně.cz musel požádat podle zákona o svobodném přístupu k informacím). Od konce letošního září jsou výsledky kontrol dostupné na webu ČOI, byť ve velice nepřehledné, komplikované formě.

Velčovský vystudoval ekonomickou fakultu na Vysoké škole pozemního vojska ve Vyškově, řadu let pak působil v Armádě ČR, například jako ředitel Akvizičního úřadu ministerstva obrany a zástupce náměstka ministra pro ekonomiku. Po odchodu z armády působil na manažerských pozicích v několika společnostech, sedm let také šéfoval hokejovému klubu v Šumperku.

Před Velčovským, který ve funkci končí po osmi měsících, vedl inspekci Jan Štěpánek. Ve vedení úřadu vydržel dva roky, z funkce odstoupil také z osobních důvodů. Předchozí ředitelka Jana Příhodová vedla inspekci od dubna 2007 do listopadu 2010, z funkce byla odvolána.

 

Právě se děje

Další zprávy