Sazby hypoték v listopadu stouply k šesti procentům, patří k nejvyšším za 20 let

ČTK ČTK
15. 12. 2022 6:46
Sazby hypoték v listopadu stouply k šesti procentům, patří k nejvyšším za 20 let

Úroková sazba u nově poskytnutých hypoték v Česku v listopadu mírně vzrostla na 5,96 procenta z říjnových 5,86 procenta. Průměrná sazba patří k nejvyšším za 20 let. Banky a stavební spořitelny poskytly hypoteční úvěry za 7,3 miliardy korun, meziměsíčně mírně více. Meziroční propad se prohloubil na 84 procent. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Aktivita na hypotečním trhu zůstává citelně utlumená. Za celý letošní rok, tedy od ledna do listopadu, se propadla o 62 procent. "Hypoteční trh se zastavil, nic na tom nemění ani lehce zvýšená aktivita v listopadu, který býval vždy silným měsícem. Na malá prodejní čísla si budeme muset na nějaký čas zvyknout. Podobná situace jako nyní bude trvat minimálně celý příští rok," uvedl manažer hypotečních úvěrů Raiffeisenbank Milan Voldřich.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v listopadu dosáhl 6,3 miliardy korun po říjnových 6,07 miliardy korun. Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) činil 1,03 miliardy korun. Objem i počet poskytnutých hypoték meziměsíčně mírně vzrostl o čtyři procenta. Zatímco v říjnu se poskytlo 2100 nových hypoték, v listopadu to bylo o 80 více. Průměrný měsíční počet poskytnutých hypoték v první polovině roku 2022 byl 6000 a loni 9500.

Průměrná hypotéka v listopadu zůstala mírně pod 2,9 milionu korun, kde byla naposledy v závěru roku 2020. S přísnějšími pravidly ze strany České národní banky a vysokými úrokovými sazbami zvyšujícími měsíční splátky totiž musely některé domácnosti zamýšlenou hypotéku snížit. Nejvyšší průměrná hypotéka byla v listopadu minulého roku, kdy činila 3,46 milionu korun. Od té doby postupně mírně klesá.

 

Právě se děje

Další zprávy