Ruský plynárenský gigant Gazprom se stahuje z Německa

ČTK ČTK
Aktualizováno 1. 4. 2022 17:15
Ruský plynárenský gigant Gazprom se stahuje z Německa

Ruská plynárenská společnost Gazprom oznámila, že se stahuje z Německa a že ukončila svou účast v německé divizi Gazprom Germania. V pátek o tom informovala agentura Reuters, podle které není jasné, jak postup ruské energetické firmy ovlivní dodávky zemního plynu z Ruska do Německa. Reuters poznamenal, že německá divize má pobočky mimo jiné ve Švýcarsku a Česku.

Gazprom své rozhodnutí nezdůvodnil. "Dne 31. března ukončila skupina Gazprom svou účast v německé společnosti Gazprom Germania GmbH a ve všech přináležejících aktivech včetně Gazprom Marketing & Trading Ltd," napsala stručně společnost na síti Telegram. Německá pobočka Gazprom Germania nevydala žádné prohlášení.

Zpráva o odchodu ale přichází krátce poté, co německý list Handelsblatt s odvoláním na zdroje z vládních kruhů napsal, že německé ministerstvo hospodářství kvůli obavám ohledně dodávek energie uvažuje o vyvlastnění a zestátnění německých divizí ruských energetických společností Gazprom a Rosněfť.

Divize Gazprom Germania provozuje rozsáhlé zásobníky plynu, zatímco divize Rosněfť Deutschland je jakožto provozovatel rafinerií klíčovým hráčem na trzích s benzinem a naftou.

 

Právě se děje

Další zprávy