Ruský Gazprom poskytne Maďarsku a Číně na zimu další plyn

ČTK ČTK
23. 10. 2023 10:37
Ruský Gazprom poskytne Maďarsku a Číně na zimu další plyn

Ruská plynárenská společnost Gazprom ještě letos poskytne Maďarsku a Číně další plyn. Podle agentury TASS to řekl generální ředitel podniku Alexej Miller. Ruský prezident Vladimir Putin minulý týden jednal v Číně s lídry obou zemí a součástí ruské delegace byl i Miller. Maďarsko má s Gazpromem od roku 2021 uzavřené dlouhodobé smlouvy o dodávkách suroviny.

"Na maďarský trh půjdou navíc další významné objemy. Letos už dodatečné objemy dosáhly 1,3 miliardy metrů krychlových plynu. A máme smlouvu, že v nadcházejícím období podzim-zima budeme pravidelně dodávat další objemy," řekl Miller.

Maďarsko je jedinou zemí Evropské unie, jejíž lídr, premiér Viktor Orbán, si od ruské vojenské invaze na Ukrajinu z konce loňského února udržel přátelské vazby na Putina, uvedla agentura Reuters. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó už dříve poznamenal, že Maďarsko je se současnou smlouvou o dodávkách plynu z Ruska spokojeno. Vedle EU je Maďarsko také členem Severoatlantické aliance.

Maďarsko stále získává většinu zemního plynu z Ruska. Maďarská společnost MVM v září 2021 uzavřela s Gazpromem dva dlouhodobé kontrakty o dodávkách 4,5 miliardy metrů krychlových plynu ročně prostřednictvím potrubí vedených přes Srbsko a Rakousko, tedy mimo území Ukrajiny. Vzhledem k tomu, že dodávky plynovodem Nord Stream byly pozastaveny, byla v říjnu 2022 uzavřena smlouva o zvýšení dodávek ruského plynu podél jižní trasy - plynovodem TurkStream a jeho větví přes Bulharsko a Srbsko. Loni přijalo Maďarsko touto cestou 4,8 miliardy metrů krychlových plynu, uvedl TASS.

 

Právě se děje

Další zprávy