ŘSD zprovoznilo šestikilometrovou silnici za Plzní na Klatovy za 1,3 miliardy korun

ČTK ČTK
25. 9. 2023 16:29
ŘSD zprovoznilo šestikilometrovou silnici za Plzní na Klatovy za 1,3 miliardy korun

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes po poledni zprovoznilo nový úsek hlavního tahu silnice I/27 za Plzní, který vede na Klatovy, Železnou Rudu až do Německa. Jde o kapacitní čtyřpruhovou komunikaci Šlovice - Přeštice o délce téměř 6,1 kilometru, která stála 1,276 miliardy korun. První po ní začala jezdit auta ve směru od Plzně, opačný směr od Přeštic bude otevřený dnes později odpoledne. ČTK to řekl ředitel plzeňského ŘSD Miroslav Blabol.

Nová přeložka podle mluvčího ŘSD Adama Kolouška odvede tranzitní dopravu z obce Horní Lukavice a odstraní nevhodné úseky v prostoru křižovatek Vysoká, křižovatky u obce Chlumčany a křížení se silnicemi III. třídy na Dnešice a Horní Lukavici.

"Dosavadní úsek komunikace I/27 byl velice nebezpečný, nehodové místo bylo zejména u skládky Vysoká a u Chlumčan, staly se tu velmi vážné dopravní nehody. Byla to navíc silnice v lese," uvedl Blabol.

Stavbu nové komunikace, po níž projíždí asi 20.000 vozidel za 24 hodin, zahájilo ŘSD v červnu 2020. Její součástí je obchvat Horní Lukavice, v níž vzrostla doprava za deset let až o 40 procent. Obec o obchvat usilovala 40 let.

Čtyřpruh od konce Plzně směrem na Klatovy už měří s novým úsekem celkem 15 kilometrů."Počítáme s tím, že jízda autem z okraje Plzně do Přeštic bude trvat 12 minut. Zrychlí se o čtyři minuty," řekl Blabol. Ode dneška mohou řidiči jezdit od konce Plzně na okraj Přeštic rychlostí 110 kilometrů za hodinu, předtím museli jet devadesát a přes Horní Lukavici 50 km/h.

Součástí stavby jsou dvě mimoúrovňové křižovatky, osm mostů a jeden protihlukový val. Kompletní zprovoznění díla včetně souvisejících stavebních objektů je plánované na březen 2024, dodal mluvčí.

 

Právě se děje

Další zprávy