Rafinérie v Litvínově technologicky zvládne přechod na neruskou ropu

ČTK ČTK
3. 11. 2023 12:36
Rafinérie v Litvínově technologicky zvládne přechod na neruskou ropu

Rafinérie v Litvínově dokáže technologicky zvládnout přechod výhradně na jinou ropu než ruskou. Potvrdil to říjnový třítýdenní test, při němž litvínovská rafinérie poprvé ve své historii zpracovávala výhradně neruskou ropu, informoval mluvčí skupiny ORLEN Unipetrol Pavel Kaidl. Hlavní podmínkou nutnou pro odklon České republiky od ruské ropy je zvýšení kapacity ropovodu TAL, které je v kompetenci českého státu a má být dokončeno na konci roku 2024, uvedl Kaidl.

Skupina ORLEN Unipetrol je s kapacitou 5,8 milionu tun zpracované ropy ročně největší rafinérií v republice. Následná modernizace závodu v Litvínově, včetně přizpůsobení výrobních a návazných procesů novým ropným směsím, zajistí podle Kaidla bezpečnost dodávek pohonných hmot na český trh a zvýší konkurenceschopnost společnosti na mezinárodním trhu.

V EU od loňska platí zákaz dovozu ropy z Ruska, Česko má ale při využití ropovodu Družba výjimku. V první polovině letošního roku činil podíl ropy dovezené z ruského ropovodu Družba kolem 65 procent. Za loňský rok byl okolo 56 procent a v předchozích letech ještě nižší. Na dotaz novinářů to v září uvedla mluvčí státní společnosti Mero Barbora Putzová. Další část dodávek ropy zajišťuje ropovod IKL z Německa, který navazuje na ropovod TAL z Itálie.

 

Právě se děje

Další zprávy