Původní zdrojový kód World WIde Webu se vydražil za 5,4 milionu dolarů

ČTK ČTK
30. 6. 2021 22:01
Původní zdrojový kód World WIde Webu se vydražil za 5,4 milionu dolarů

Původní zdrojový kód, který pro internetovou síť World Wide Web napsal britský programátor Tim Berners-Lee, on-line vydražila londýnská Sotheby's za 5,4 milionu dolarů (116,3 milionu Kč). Informovala o tom zmíněná aukční síň. Zdrojový kód se dražil jako nezaměnitelný token, digitální aktivum (NFT).

Nezaměnitelné tokeny jsou elektronické identifikátory, které s pomocí technologie blockchain potvrzují, že digitální sběratelský předmět je autentický. Vydražené NFT vytvořil Berners-Lee v roce 2021. Potvrzuje vlastnictví různých digitálních položek z doby, kdy v roce 1989 představil World Wide Web, včetně 9555 řádků zdrojového kódu z let 1990 a 1991.

"Symbolika, historie a skutečnost, že pocházejí od tvůrce, proto jsou cenné. Existuje spousta lidí, kteří sbírají věci právě z těchto důvodů," řekla k nezměnitelným tokenům Cassandra Hattonová, která v Sotheby's dohlíží na sekci vědy a populární kultury.

V březnu vydražil londýnský aukční dům Christie's za téměř 70 milionů dolarů digitální koláž amerického autora s uměleckým jménem Beeple. Jednalo se o první velkou aukci uměleckého díla, které fyzicky neexistuje.

Stejný měsíc vydražil šéf Twitteru Jack Dorsey svůj první příspěvek na této sociální síti jako NFT za 2,9 milionu dolarů. Kupec tweet uhradil kryptoměnou ethereum.

 

Právě se děje

Další zprávy