Je to malý zázrak. V jednom z nejchudších regionů Česka vznikla krásná školka

Je to malý zázrak. V jednom z nejchudších regionů Česka vznikla krásná školka
Mateřská škola s názvem Galaxy eR stojí na nároží vymezeném komunikací Západní a cestou vedoucí ke škole Edisonova ve městě Varnsdorf.
Ve středu budovy je sál, který obě oddělení propojuje. "Školka ho může využívat k pořádání besídek a pohybových aktivit dětí v rámci provozu, ale i k pořádní kulturních akcí a aktivit v mimoškolní době. Od sousedních tříd je sál oddělen mobilními posuvnými panely, umožňujícími flexibilně měnit celý prostor dle potřeb," líčí autor budovy.
Takhle sál vypadá s uzavřenými panely...
Má tvar elipsy, kterou ozvláštňují průhledy organického tvaru. Ty definují atria a pomáhají dovnitř proniknout přirozenému světlu. "Tvar objektu byl navržen s ohledem na okolní zástavbu, stávající komunikační vztahy, nárožní polohu a také na orientaci pozemku tak, aby se dostatečně proslunily vnitřní prostory i atrium a byly umožněny výhledy do okolní krajiny a přilehlého lesoparku," říká vedoucí ateliéru RG architects studio Radomír Grafek.
Foto: Aktuálně.cz/BoysPlayNice
Magdaléna Medková Magdaléna Medková
22. 5. 2024 10:05
Je to jedna z největších investic města Varnsdorf za uplynulé dekády a radnice měla co dělat, aby ji dokončila včas. Architektonicky i technologicky povedenou mateřskou školu totiž provázela řada problémů. Nevyhnul se jí nedostatek materiálu během pandemie koronaviru či zdražování cen plynoucí z války na Ukrajině. Že se stavbu podařilo dokončit v jednom z nejchudších regionů Česka, je malý zázrak.
Foto: EU

"Do stavby vstoupila celosvětová pandemie koronaviru, válečný konflikt na Ukrajině a s tím spojený nárůst cen stavebního materiálu, pohonných hmot, inflace. To všechno byly věci, které výstavbu školky komplikovaly a zároveň prodražovaly. Nakonec se všechno povedlo, školka je otevřená a vypadá krásně," řekl při slavnostním otevření místostarosta města Jiří Sucharda o instituci, která je teď v provozu asi tři měsíce.

Mateřskou školku Galaxii eR (jako radost) nechalo město postavit kvůli nedostatečné kapacitě instituce Čtyřlístek, pod kterou nová budova spadá. Architekti ze studia RG, kteří školku navrhli, pro ni zvolili tvar elipsy s vloženými kruhy. "Nebylo to prvoplánové. Nejdříve jsem začal kreslit jakýsi vláček, který jsem pasoval na tento pozemek. První skici sahají až do roku 2014. V tu dobu jsem měl v ateliéru studenta architektury, který stříhal různá kolečka. Já byl naštvaný, že nic nedělá a musím ho platit," směje se vedoucí studia Radomír Grafek. "Potom jsme to ale dali dohromady, spojili to a vznikl nám z toho tento organický tvar školky," dodává.

Ufinancovat projekt za přibližně 100 milionů korun městu pomohla 65milionová dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), konkrétně z Evropského fondu pro regionální rozvoj. "Nedostatečné kapacity mateřských škol jsou bolavým místem nejen v Ústeckém kraji. IROP však tento trend obrací. V českých mateřinkách už díky němu vzniklo 10 000 nových míst a přibývají další," říká Viktor Kruml, ředitel ústecké pobočky Centra pro regionální rozvoj České republiky, které má projekty IROP na starosti.

Jen v Ústeckém kraji se podle něj podařilo částečně zaplatit patnáct projektů spojených s rozšířením kapacity mateřských škol. V Česku evropské fondy dosud podpořily na 3 420 mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol.

Podrobnosti o samotné stavbě čtěte v galerii.

 

Právě se děje

Další zprávy