Lepší zázemí, nová technika, kvalitní výcvik. Českým hasičům pomáhají peníze z EU

Lepší zázemí, nová technika, kvalitní výcvik. Českým hasičům pomáhají peníze z EU
V Česku se nachází 247 hasičských stanic, novou mají od loňského roku například v Mostě. Kromě na první pohled viditelných garáží se v ní nacházejí také cvičná věž, učebna nebo administrativní zázemí. Hasiči mohou využít i techniku pro speciální zásahy - například u nestabilních budov nebo olejových havárií.
Profesionální jednotku hasičů o 24 členech a novou stanici má od letošního ledna také Ostrov na Karlovarsku. Výstavba zbrojnice vyšla na 84 milionů korun, většinu nákladů pokryly peníze ze strukturálních fondů EU.
Mezi novými i zmodernizovanými hasičskými stanicemi z posledních deseti let najdete i skvosty - například zbrojnice v tisícové obci Krásná Studánka u Liberce, která slouží zhruba 20členné jednotce hasičů i jako místo pro společné setkávání místních. Navrhl ji liberecký architekt a dobrovolný hasič Vojtěch Šrut. Projekt spolufinancoval Program spolupráce Česká republika – Svobodný stát Sasko 2014 až 2020.
Nová budova má také usnadnit řízení mimořádných událostí způsobených pandemií nebo klimatickými změnami. Modernizace vyšla zhruba na 170 milionů korun a spolufinancoval ji program REACT EU v rámci reakce Evropské unie na pandemii koronaviru.
Foto: ČTK / Taneček David
Kateřina Vítková Kateřina Vítková
Aktualizováno 31. 1. 2024 17:35
V Česku působí přes 90 tisíc profesionálních a dobrovolných hasičů, kteří jen předloni zasahovali celkem u 170 983 událostí. Některé jednotky dodnes vyjíždějí z desítek let starých zbrojnic, postupně se to ale mění. Pomocí evropských dotací se podařilo v posledních letech opravit na 118 stanic a pořídit 732 aut, cisteren nebo plavidel.
Foto: EU
 

Právě se děje

Další zprávy