Háky na přesun pacientů sestrám uleví. Nemocnice otevírá XXL centrum pro těžce obézní

Háky na přesun pacientů sestrám uleví. Nemocnice otevírá XXL centrum pro těžce obézní
Mezi novinky patří mimo třeba nové vzduchotechniky nebo automatických dveří i háky na transport pacientů do koupelny.
"Nový monitorovací systém umožňuje sledovat životní funkce pacienta, inovace se dočkala také infuzní technika," uvádí příklady vylepšení vedoucí lékařka oddělení.
Takzvané XXL centrum pro pacienty s těžkou obezitou stálo 100 milionů korun. Nemocnice využila evropské dotace ve výši 70 milionů z investičního nástroje REACT-EU, který Brusel spustil, aby podpořil ekonomiky členských států zotavující se z dopadů pandemie covidu-19. Nejvíce prostředků plyne do posílení odolnosti zdravotnictví, další peníze pak směřují do Integrovaného záchranného systému a do sociální infrastruktury.
"Dřív muselo s obézními pacienty manipulovat třeba i deset sester a teď to bude otázka dvou až tří," řekla vedoucí lékařka Jarmila Křížová.
Foto: Jakub Plíhal
Jakub Plíhal Eliška Šilerová Jakub Plíhal, Eliška Šilerová
17. 4. 2024 17:23
Všeobecná fakultní nemocnice v Praze představila novou jednotku intenzivní metabolické péče a zároveň první části XXL centra pro pacienty s těžkou obezitou. Stomilionová rekonstrukce za pomoci evropských dotací přinesla nová lůžka s nosností až půl tuny nebo závěsné sítě pro snadnou manipulaci s pacienty. Zatímco dříve se na transport pacienta scházel veškerý personál, nyní postačí dva lidé.
Foto: EU

 

Právě se děje

Další zprávy