Převoz vyšší hotovosti přes hranice zřejmě bude nutné hlásit úřadům

ČTK ČTK
19. 4. 2024 14:14
Převoz vyšší hotovosti přes hranice zřejmě bude nutné hlásit úřadům

Lidé zřejmě budou muset hlásit úřadům převoz více než 15 tisíc eur (asi 380 tisíc korun) v hotovosti do jiného členského státu Evropské unie. Počítá s tím vládní novela zákona proti praní špinavých peněz, kterou v pátek v úvodním kole podpořila sněmovna.

Předloha také rozšiřuje povinnosti obchodníků s virtuálními aktivy, kam patří například kryptoměny nebo sběratelské tokeny NFT. Upravuje navíc některé povinnosti Finančního analytického úřadu. Novelu teď posoudí rozpočtový výbor.

Ministerstvo financí změnou zákona reaguje na doporučení expertů Rady Evropy, kteří dosavadní znění normy považovali za nedostatečné. V současnosti musí lidé hlásit převoz více než 10 tisíc eur (zhruba 254 tisíc korun) v hotovosti přes vnější hranice EU, což se v Česku týká pouze mezinárodních letišť.

Podle expertů Rady Evropy takto omezená regulace vytváří zranitelné místo při boji proti legalizaci výnosů z trestné činnosti. Novela proto zavádí povinnost s vyšším limitem i pro převoz hotovosti přes vnitřní hranice EU, a to jak osobně, tak prostřednictvím pošty nebo jiné zásilkové služby. Lidé budou muset na žádost Celní správy oznámit vlastníka i příjemce této hotovosti a vysvětlit, proč tuto hotovost převážejí.

 

Právě se děje

Další zprávy