Pražský dopravní podnik vypsal tendr na 100 elektrobusů za 1,5 miliardy korun

ČTK ČTK
30. 5. 2023 15:50
Pražský dopravní podnik vypsal tendr na 100 elektrobusů za 1,5 miliardy korun

Pražský dopravní podnik (DPP) vypsal tendr s předpokládanou hodnotou 1,5 miliardy korun na nákup až 100 elektrobusů. ČTK o tom informovala mluvčí podniku Aneta Řehková. Vítěz tendru by měl být znám do konce letošního roku, nakupovat elektrobusy chce podnik mezi lety 2025 a 2030. S vítězem DPP uzavře takzvanou rámcovou smlouvu, nebude tak muset nakoupit všechny vozy, ale v případě potřeby pouze část z nich.

Nákup elektrobusů podle primátorova náměstka pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) pomůže v naplňování klimatické strategie, kterou město schválilo, a závazků směřujících ke snižování emisí a hlukové zátěže veřejné autobusové dopravy. "Pokud by DPP odebral všech 100 elektrobusů a vyřadil stejný počet naftových autobusů, tak při průměrném ročním nájezdu 60.000 kilometrů na vozidlo ušetříme za rok celkem zhruba 2,4 milionu litrů nafty a nevypustíme do ovzduší v Praze cca 6438 tun oxidu uhličitého," uvedl.

Podle ředitele DPP Petra Witowského je nákup elektrobusů součástí strategie obnovy vozového parku. "Budou součástí mixu vozidel různých pohonů, vedle bateriových trolejbusů, hybridních i dieselových autobusů. Rámcová smlouva nám umožňuje k zakázce přistupovat flexibilně dle našich provozních potřeb," uvedl a dodal, že nákup je samozřejmě podmíněn vybudování dostatečného množství nabíjecích míst. "Celkem máme vytipováno zhruba 20 lokalit," sdělil.

 

Právě se děje

Další zprávy