Pražská teplárenská mění ceny. Levý břeh Vltavy ušetří

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
10. 12. 2013 17:20
Domácnosti, napojené na lokální plynové zdroje, za rok uspoří 230 korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Martina Machová

Praha - Pražská teplárenská změní pro příští rok ceny tepla. Na základě výše spotřeby a typu zdroje si někteří Pražané připlatí. Ti, kteří odebírají teplo z lokálních zdrojů, jej však budou mít levnější.

Podle nových ceníků, které Pražská teplárenská zveřejnila v úterý, zůstane cena tepla pro zákazníky, kterým je účtována stálá složka ceny podle sjednaného maximálního výkonu, stejná jako loni. Konkrétně se bude jednat o pravý břeh Vltavy odebírající teplo z Pražské teplárenské soustavy.

Levnější účty pak budou mít domácnosti odebírající teplo z lokálních plynových zdrojů. Levý břeh Vltavy, který je napojen na tyto zdroje, tak za teplo ušetří celkem 230 korun ročně na domácnost.

Uživatelům ostatních tarifů se cena mírně zvýší. "Odběratelům z Pražské teplárenské soustavy se roční průměrná cena tepla zvyšuje o 2,5 procenta," uvádí Pražská teplárenská v oznámení pro zákazníky.

Odběratelům tepla z lokálních plynových zdrojů Pražské teplárenské se pak roční průměrná cena zvýší o 0,3 procenta.

Pro orientaci: Průměrné roční náklady pražské domácnosti žijící v bytě 3+1 představují asi 20 až 28 tisíc korun.

Teplo z hnědého uhlí podraží

Podle očekávání Teplárenského sdružení se ceny tepla v celé České republice v příštím roce výrazně nezmění. Výjimkou mohou být ti odběratelé, kteří jsou napojeni na dodávky z hnědouhelných zdrojů.

"Tam očekáváme meziroční nárůst do tří procent," řekl šéf Teplárenského sdružení Mirek Topolánek.

Ceny tepla z hnědouhelných tepláren se v současné době pohybují v průměru okolo 540 korun za GJ. Odběratelé by si tak příští rok měli připlatit asi 15 korun na GJ.

"Pro domácnost to znamená roční zvýšení nákladů na tepelnou energii asi o 400 korun," dodal mluvčí Teplárenského sdružení Pavel Kaufmann.

U domácností napojených na zásobování teplem se zdroji na zemní plyn, černé uhlí nebo biomasu budou ceny v příštím roce stagnovat na úrovni okolo 620 korun za GJ.

 

Právě se děje

Další zprávy