Pražská energetika od září sníží ceny elektřiny a plynu pro téměř 700 tisíc odběratelů bez fixace

ČTK ČTK
2. 7. 2024 11:15
Pražská energetika od září sníží ceny elektřiny a plynu pro téměř 700 tisíc odběratelů bez fixace

Pražská energetika (PRE) od začátku září zlevní energie téměř 700 tisíc odběratelům bez fixace. Ceny elektřiny oproti současnosti klesnou až o 20 procent, ceny plynu pak o 16 procent. V úterý o tom informovala Pražská energetika. Energie letos postupně zlevňují i další dodavatelé, reagují tak na pokles velkoobchodních cen energií.

Změny cen dodavatel provede automaticky. Nová cena za kilowatthodinu elektřiny bude pro většinu zákazníků PRE 3,20 korun bez DPH. Půjde o domácnosti s vysokým tarifem, které elektřinu nepoužívají k ohřevu vody a k topení. Oproti současným cenám za kilowatthodinu jde o pokles téměř o pětinu. Podle společnosti bude roční úspora u zákazníka, který elektřinou neohřívá vodu a netopí v průměru 1200 korun včetně DPH. Zákazníci s bojlerem podle PRE ušetří v průměru za rok 2800 korun. Odběrná místa, kde se elektřina používá k topení, tedy přímotopy či tepelnými čerpadly, pak mají dosáhnout roční úspory od šesti tisíc do 11 tisíc korun.

Pokles ceny PRE slibuje také u plynu. Zákazníkům se smlouvou na dobu neurčitou společnost bude od září dodávat plyn za cenu 1,45 korun bez DPH za kilowatthodinu. To znamená pokles o 16 procent. V závislosti na charakteru spotřeby tak mohou zákazníci podle PRE ušetřit až šest tisíc korun ročně, a to v případě, že plynem topí.

 

Právě se děje

Další zprávy