Praha a Středočeský kraj uzavřely desetiletou smlouvu s dopravci veřejné dopravy

ČTK ČTK
25. 10. 2023 10:52
Praha a Středočeský kraj uzavřely desetiletou smlouvu s dopravci veřejné dopravy

Zástupci Prahy a Středočeského kaje uzavřeli smlouvu s dopravci v pražské integrované dopravě (PID). Dopravci budou zajišťovat veřejnou dopravu na území obou krajů po dobu deseti let od 1. prosince 2024 za 30,96 miliardy korun. V soutěži uspělo 14 dopravců, kritériem byla cena a nutnost splnit standardy kvality PID.Uvedl to dnes Filip Drápal, mluvčí pražské městské organizace Ropid. Doplnil, že pražská MHD bude mít v nadcházejících podzimních prázdninách upravené jízdní řády.

Zadávací řízení pro dopravu mezi Prahou a středními Čechy se uskutečnila od loňského června do letošního srpna. V 35 soutěžených celcích přišlo Ropidu a středočeskému IDSK 191 nabídek. "Ve 24 oblastech mají s vítězným dopravcem uzavřenu smlouvu Praha i Středočeský kraj, v 11 oblastech pouze Středočeský kraj," uvedl Drápal.

Pro vypsání soutěží bylo nezbytné dokončení procesu integrace veřejné dopravy na celém území Středočeského kraje, což se podařilo loni v červnu. V některých oblastech obhájili své působení dosavadní dopravci, v dalších se vymění a do systému PID se zapojí rovněž tři noví dopravci.

Zástupci Ropid a IDSK nyní jednají s dopravci o podobě autobusů, které budou muset mít certifikaci, zda splňují veškeré podmínky pro provoz PID. Například musí být bezbariérové, vybaveny klimatizací, musí mít čalouněné sedačky s vysokými opěradly, informační obrazovky nebo jednotné barevné řešení exteriéru i interiéru.

Ve čtvrtek 26. a pátek 27. října bude v souvislosti s podzimními prázdninami mírně omezen provoz pražské MHD. "Na linky metra a část městských autobusových linek budou aplikovány takzvané poloprázdninové jízdní řády, které znamenají mírné omezení zejména v ranní a odpolední špičce," uvedl Drápal. Nepojedou také školní linky a školní spoje na příměstských a regionálních linkách PID. Tramvaje pojedou bez omezení.

 

Právě se děje

Další zprávy