Pošta posílala spam do datových schránek, rozhodl úřad

Ekonomika Ekonomika
4. 3. 2014 14:23
Státní podnik argumentoval, že se nejednalo o obchodní sdělení, ale o „systémovou zprávu“.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha – Státní podnik Česká pošta zasílal uživatelům datových schránek nevyžádané obchodní sdělení. Potvrdil to předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů Igor Němec, když zamítl námitky České pošty proti kontrolnímu protokolu.

Státní podnik, který systém datových schránek provozuje, zaslal uživatelům informaci o placené službě Datový trezor, který jako nadstandard nabízí právě Česká pošta.

Pošta argumentovala, že se nejednalo o obchodní sdělení, ale o „systémovou zprávu“. Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů však není rozhodující formální označení zprávy, ale její skutečný obsah a účel.

„Nebyla ani akceptována námitka, že tento postup předem schválilo ministerstvo vnitra jako správce informačního systému datových schránek, neboť zákon žádnou výjimku pro takto schválená obchodní sdělení neobsahuje,“ uvedl Němec.

O případné pokutě pro Českou poštu teď nicméně rozhodne právě ministerstvo vnitra, které má trestání za šíření nevyžádaných obchodních sdělení prostřednictvím informačního systému datových schránek ve své kompetenci.

 

Právě se děje

Další zprávy