Polsko by mělo snížit výdaje, jinak nesplní rozpočtová pravidla EU, radí Mezinárodní měnový fond

ČTK ČTK
17. 7. 2017 17:55
Polský rozpočtový schodek během letošního roku dosáhne 2,9 procenta HDP. Odhaduje tak Mezinárodní měnový fond, který Polsko nabádá k tomu, aby snížilo veřejné výdaje a zlepšilo výběr daní. Jinak zemi hrozí, že nesplní pravidla stanovená Evropskou unií. Ta stanovila, že rozpočtový schodek nesmí přesáhnout 3 procenta hrubého domácího produktu.
Šéfka MMF Christine Lagardeová
Šéfka MMF Christine Lagardeová | Foto: Reuters

Washington - Mezinárodní měnový fond (MMF) nabádá Polsko, aby snížilo veřejné výdaje a zlepšilo výběr daní, chce-li se vyvarovat toho, že nesplní rozpočtová pravidla Evropské unie. Z výroční zprávy měnového fondu o vývoji polské ekonomiky v pondělí citoval ekonomický list Financial Times.

Měnový fond odhaduje, že rozpočtový schodek Polska letos dosáhne 2,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP), takže se jen o vlásek vejde do tříprocentního limitu stanoveného Evropskou unií. V loňském roce deficit činil 2,4 procenta.

Vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) od nástupu k moci před dvěma roky podporuje ekonomiku vyššími výdaji. Předpokládá, že za podpory silné domácí poptávky a rozvoje investic se hospodářský růst Polska letos výrazně zvýší, a to na 3,6 procenta z 2,6 procenta vloni. MMF očekává, že růst ekonomiky příští rok zpomalí na 3,3 procenta a v roce 2019 se tempo sníží až na 3,0 procenta.

MMF apeluje na Varšavu, aby urychlila fiskální konsolidaci a dodržovala výdajová pravidla EU.

"V letošním roce by se vláda měla soustředit zejména na to, aby nepřekročila dluhový limit EU, a neohrozila tak příjmy z unijních fondů, uvádí měnový fond. V případě, že Polsko pravidlům EU nevyhoví, může být vůči němu opět uplatněn takzvaný postup při nadměrném deficitu (EDP). Polsko se z něho dostalo po šestiletém období v roce 2015.

Na růstu deficitu se podepsaly zejména vyšší výdaje na přídavky na děti, snížení důchodového věku a nižší příjmy z daní. MMF nicméně vládní stranu PiS chválí za to, že od začátku roku si ve veřejných financích vede lépe, než se čekalo. To znamená, že letošní deficit by mohl být i nižší než předpokládaných 2,9 procenta HDP.

 

Právě se děje

Další zprávy