Pokud Evropská unie zastropuje ceny ruského plynu, Moskva jej přestane dodávat, uvedl Medveděv

ČTK ČTK
Aktualizováno 2. 9. 2022 13:37
Pokud Evropská unie zastropuje ceny ruského plynu, Moskva jej přestane dodávat, uvedl Medveděv

Pokud Evropská unie zastropuje ceny ruského plynu, Moskva jej přestane dodávat. V reakci na slova šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové to řekl ruský exprezident a nynější místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv.

Předsedkyně Evropské komise v pátek uvedla, že by Evropská unie měla zastropovat cenu plynu přepravovaného potrubím z Ruska, aby zmírnila dopady manipulace trhem ze strany ruského prezidenta Vladimira Putina. Šéfka komise zároveň vyzvala k úsporám energií. Konkrétní plán by měla představit v polovině září.

"Jsem pevně přesvědčena, že už je na čase zastropovat cenu plynu z ruských plynovodů do Evropy," řekla německá politička po pátečním jednání s vedením německých křesťanských demokratů (CDU). Medveděv na sociální síti Telegram reagoval slovy, že v Evropě v takovém případě jednoduše nebude žádný ruský plyn, uvedla agentura Reuters.

Von der Leyenová také v pátek řekla, že dalšími způsoby, jak se vypořádat s růstem cen plynu i elektřiny, jsou vedle úspor také investice do obnovitelných zdrojů.

 

Právě se děje

Další zprávy