Přehled: Počet světových firem ukončujících činnost v Rusku každým dnem narůstá

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
6. 3. 2022 17:29
Rusko kvůli napadení Ukrajiny čelí bezprecedentním sankcím Západu, které mají za cíl přiškrtit jeho ekonomiku a potrestat osoby blízké prezidentovi Vladimiru Putinovi. Ze země se také stahují globální firmy a ukončují tam veškeré své aktivity. Následující výběr ukazuje přehled společností, které oznámily stažení z Rusku během prvního týdne jeho agrese na Ukrajině. Je rozdělen podle sektorů.
Foto: Shutterstock

Energetika

  • Francouzská energetická skupina TotalEnergies oznámila, že už nebude poskytovat kapitál na nové projekty v Rusku, ze země ale neodejde.
  • Britsko-nizozemská ropná a plynárenská společnost Shell se rozhodla odejít ze všech svých společných podniků s ruským plynárenským gigantem Gazprom. Chce rovněž ukončit svou účast v projektu Nord Stream 2, který pomáhala financovat.
  • Britský energetický kolos BP oznámil, že se zbaví svého pětinového podílu v největší ruské ropné společnosti Rosněfť.
  • Norská energetická společnost Equinor oznámila, že přestane v Rusku investovat a stáhne se z tamních společných podniků.
  • Dánská energetická společnost Orsted přerušila používání ruského uhlí a biomasy jako paliva pro své elektrárny, ale bude pokračovat v nákupu plynu od Gazpromu na základě dlouhodobé smlouvy. Oznámila úmysl neuzavírat nové smlouvy s ruskými společnostmi.
  • Americká těžařská společnost ExxonMobil oznámila, že ukončuje své aktivity v Rusku. Ocenila je na čtyři miliardy dolarů (zhruba 90 miliard Kč), podle analytiků tvoří spíše menší část aktiv podniku. Exxon také nebude provádět nové investice v Rusku a už ze země začal odvážet své americké zaměstnance.
  • Italská energetická společnost Eni chce prodat svůj podíl v provozovateli plynovodu Blue Stream, který vede z Ruska přes Černé moře do Turecka a který Eni spoluvlastní s ruským Gazpromem.
  • Britská Centrica, která je vlastníkem největší britské energetické společnosti British Gas, oznámila záměr ukončit smlouvy o dodávkách plynu s ruskými partnery, především s Gazpromem.
 

Právě se děje

Další zprávy