Pivovary Heineken a Carlsberg ukončí své podnikání v Rusku

ČTK ČTK
Aktualizováno 28. 3. 2022 16:16
Pivovary Heineken a Carlsberg ukončí své podnikání v Rusku

Nizozemský pivovar Heineken se rozhodl ukončit své podnikání v Rusku. Oznámil to v pondělním prohlášení. Heineken už dříve uvedl, že zastaví nové investice a vývoz do Ruska. Ke stažení z Ruska se podle svého sdělení odhodlal i dánský pivovar Carlsberg.

Na základě dříve oznámeného strategického přezkumu svých aktivit Heineken podle prohlášení dospěl k závěru, že vlastnictví podniku v Rusku není v současném prostřední udržitelné ani životaschopné. Proto se rozhodl z Ruska odejít.

Cílem Heinekenu je převod podniku na nového vlastníka, plně v souladu s mezinárodními a místními zákony. "Abychom zajistili bezpečnost a pohodu našich zaměstnanců a minimalizovali riziko znárodnění, dospěli jsme k závěru, že je nezbytné, abychom v tomto přechodném období pokračovali v nedávno omezeném provozu," dodala firma. Zaručila se také, že do konce roku bude vyplácet mzdy všem 1800 svým zaměstnancům a udělá vše, aby jim zajistila zaměstnání i v budoucnosti.

Konkurenční Carlsberg, který vlastní největší ruský pivovar Baltika, v pondělí několik hodin po Heinekenu oznámil, že z ruského trhu odejde také. "Přijali jsme obtížné a okamžité rozhodnutí usilovat o úplnou likvidaci našeho podnikání v Rusku, což je podle nás v současném prostředí správná věc," uvedla firma. "Po dokončení těchto kroků nebudeme v Rusku přítomni," dodala.

 

Právě se děje

Další zprávy