Odhad potvrdil propad úrody jablek téměř o 80 procent, hrušek bude více

ČTK ČTK
včera
Odhad potvrdil propad úrody jablek téměř o 80 procent, hrušek bude více

Sklizeň jablek v České republice letos kvůli silným jarním mrazům meziročně klesne o 76 procent na pouhých 23 886 tun. Vyplývá to z odhadu sklizně k 1. září, který potvrdil data odhadu k 15. červnu uvádějící úrodu jablek 23 437 tun. Sklizeň hrušek by měla proti červnovému odhadu vzrůst téměř dvojnásobně na 3963 tun. I tak půjde meziročně o pokles, a to o 58 procent. Odhad dělal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Ve středu to řekla mluvčí ústavu Petra Hrabčáková. U ostatních ovocných druhů ústav zářijový odhad sklizně nedělá.

Po zpřesněném zářijovém odhadu sklizně jablek a hrušek by celková sklizeň ovoce v Česku měla letos meziročně klesnout o 72 procent asi na 33 767 tun. Proti průměru sklizní posledních pěti let ve výši 138 963 tun by měl pokles činit 76 procent.

Ovocnáři již dříve škody z mrazů odhadli zhruba na 1,3 miliardy korun. Na kompenzace ztrát by ovocnáři a ovocnářští a lesní školkaři měli především z Evropské unie a také ze státního rozpočtu získat podporu téměř půl miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy