Odbory Liberty Ostrava budou jednat o propouštění. Chtějí garanci výplaty mezd

ČTK ČTK
Aktualizováno 2. 8. 2024 15:41
Odbory Liberty Ostrava budou jednat o propouštění. Chtějí garanci výplaty mezd

Odbory zadluženého hutního podniku Liberty Ostrava už mají k dispozici seznam 2 300 zaměstnanců, kteří mají být na podzim propuštěni. O detailech hromadného propouštění budou všichni předsedové odborových organizací s českým vedením firmy jednat v úterý. Odbory zároveň požadují garance, že zaměstnanci dostanou srpnové mzdy v řádném termínu. Jinak jsou připraveny zaměstnance vyzvat k ukončení prací a zastavení výroby, řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty Petr Slanina. Náhradu mzdy nyní zaměstnancům huti vyplácí stát, který jim ale garantuje platbu pouze za tři měsíce, tedy včetně červencové výplaty.

O hromadném propouštění se bude jednat v úterý od 10:00 v Hotelu Kovák. Odboráři zároveň vyzvali zaměstnance, aby v tento den přišli vyjádřit svůj názor na dění v podniku. Slanina připomněl, že původně se mělo hromadné propouštění projednávat s vedením podniku už na konci července. Odboráři ale podle něj nedostali v dostatečném časovém předstihu seznam zaměstnanců, kterých se má hromadné propuštění dotknout. Proto jednání odmítli.

"Momentálně nevíme, zdali zaměstnavatel od 1. srpna bude zaměstnancům, které potřebuje, platit za jejich práci mzdu. Požadujeme jasné garance, že zaměstnanci mzdu v řádném výplatním termínu dostanou. Máme velikou obavu, aby 'externí právní firma', která pracuje pro představenstvo Liberty Ostrava, nepřišla dva dny před výplatním termínem s tím, že zaměstnanci mzdu nedostanou, jak se nám to stalo před květnovou výplatou. V tomto případě bychom zaměstnance vyzvali k ukončení prací a zastavení současné výroby," uvedl Slanina.

Krajský soud v Ostravě navíc v pátek zakázal Liberty Ostrava dále nakládat s podstatnou částí jejího majetku. Majetková práva bude nově vykonávat insolvenční správce. Soud tak vyhověl návrhu prozatímního věřitelského výboru a insolvenčního správce na omezení majetkových práv zadlužených hutí. Omezení platí pro nakládání s vnitroskupinovými pohledávkami, emisními povolenkami i provozováním rourovny a válcovny. Vyplývá to z usnesení soudu, které je zveřejněno v insolvenčním rejstříku.

Další změnou je také odstavení koksovny, které začalo v pátek, proces je naplánován asi na 25 dní. Kvůli tomu, že zaměstnanci podávají výpovědi a odcházejí, se to musí udělat způsobem havarijního odstavení. Zařízení už pak nebude možné využít, vyzdívky ze žáruvzdorného materiálu totiž po ochlazení popraskají. V České televizi to řekl ředitel koksovny Kamil Kičmer.

Protože se pro koksovnu nenašlo využití, dostalo vedení koksovny podle Kičmera příkaz přistoupit k definitivnímu odstavení provozu. Huť udržovala koksovnu od podzimu v takzvaném teplém útlumu. 

 

Právě se děje

Další zprávy