NÚKIB upozornil na nový typ malwaru na Ukrajině, mířit může i na české instituce

ČTK ČTK
25. 2. 2022 17:11
NÚKIB upozornil na nový typ malwaru na Ukrajině, mířit může i na české instituce

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) upozorňuje na nový destruktivní malware typu wiper, který byl detekován na Ukrajině. Způsobuje mazání dat včetně části systému. Podle úřadu nelze vyloučit, že by se cílem útoků mohly stát i české instituce. Úřad o tom informoval na webu. Výskyt škodlivého počítačového programu na Ukrajině identifikovala společnost Eset. Podle kyberúřadu zůstává v platnosti lednové upozornění, kdy Česku hrozí v souvislosti se situací na Ukrajině zvýšené riziko kyberšpionáže a kyberútoků.

Malware (škodlivý počítačový program) nazvaný HermeticWiper podle NÚKIB napadl stovky zařízení ukrajinských společností a státních institucí, podle dostupných informací mířil na finanční instituce a vládní kontraktory. Finální výčet zasažených cílů podle úřadu aktuálně není znám, kromě Ukrajiny bylo zasaženo i několik institucí v Litvě a Lotyšsku, přičemž není jasné, zda úmyslně, či nikoliv, uvedl NÚKIB. "Nelze vyloučit, že s ohledem na situaci se cílem útoků mohou stát i české instituce. NÚKIB k této hrozbě vydal 28. ledna upozornění, které zůstává v platnosti," uvedl úřad.

Úřad v souvislosti s výskytem nového malwaru doporučuje státním i soukromým institucím kontrolu jejich systémů, měly by mít také připraveny zálohy důležitých aktiv na fyzicky odděleném médiu a ověřit jejich funkčnost. Měly by také zkontrolovat stav antivirového řešení, konkrétně zdali je spuštěno na všech zařízeních a aktualizováno. V případě pozitivního nálezu nebo jiné aktivity s potenciální souvislostí také mají informovat o této skutečnosti vládní CERT na adrese [email protected].

 

Právě se děje

Další zprávy