Nový šéf ČT Souček bude brát 289 tisíc korun měsíčně, o 47 tisíc korun víc než Dvořák

ČTK ČTK
20. 9. 2023 13:43
Nový generální ředitel České televize Jan Souček bude pobírat měsíční mzdu 289 tisíc korun, což je o 47 tisíc korun více, než dostával jeho předchůdce Petr Dvořák. Ujednání o mzdě je součástí smlouvy s novým šéfem ČT, kterou schválila Rada ČT.
Ředitel brněnského studia České televize Jan Souček v květnu 2023.
Ředitel brněnského studia České televize Jan Souček v květnu 2023. | Foto: Radek Bartoníček

Výši mzdy rada podle předsedy Karla Nováka stanovila jako šestinásobek průměrné mzdy v České televizi, která byla v srpnu 48 000 korun. Dvořák před šesti lety dostal mzdu 242 tisíc korun, což byl 6,8násobek tehdejší průměrné mzdy ve firmě.

Součástí smlouvy se Součkem je rovněž roční bonus odpovídající desetinásobku měsíčního platu. Kritérii pro přiznání bonusu budou komunikace s radou, hospodaření ČT a plnění rozpočtu, úroveň TV vysílání, manažerské výsledky a dodržování právních norem a plánů.

Souček se ujme funkce na šestileté období na začátku října. Dnes spolu s Dvořákem radu informovali o postupu předávání agendy. Mělo by být dokončeno do konce září, kdy končí Dvořák ve funkci.

ČT letos hospodaří s rozpočtem 7,4 miliardy korun. Její hospodaření by do budoucna mohlo zlepšit navýšení koncesionářského poplatku. Návrh takzvané velké mediální novely, na kterém se shodli zástupci vládní koalice, počítá s navýšením o 25 korun na 160 korun měsíčně od začátku roku 2025.

 

Právě se děje

Další zprávy