Nová edice PubliConu vyvrací předsudky v péči o děti

Michal Růžička, CSR Fórum
20. 12. 2011 15:54
První číslo Edice Otvíráme, kterou začala vydávat Agentura PubliCon, přináší názory na podporu i rušení dětských ústavů
Foto: NTMD

Praha - Ochraně dětí, které se mohou dostat do dětských domovů, se věnuje nová Edice Otvíráme, kterou za podpory Nadace Terezy Maxové dětem (NTMD) začala vydávat Agentura PubliCon.

První číslo, nazvané Cesta českého dítěte do ústavu (a zpět), v souvislosti s chystanou reformou péče o děti představuje argumenty odborníků, kteří rušení dětských center a domovů buď podporují, nebo odmítají.

Názory na reformu jsou různé

"Evropa rušila dětskou ústavní péči před čtyřiceti lety na základě výzkumu Čechů!" říká Miloslav Macela z Ministerstva práce a sociálních věcí, který vede tým pro přípravu reformy péče o děti a doplňuje: "Na konci by měl být systém, který by měl dokázat udržet většinu dětí v rodinném prostředí."

Z jiného úhlu nahlížejí problematiku reformy pracovnice Dětského centra při Fakultní Thomayerově nemocnici v Praze - ředitelka Jaroslava Lukešová a psycholožka Markéta Hrdličková. "Dětská centra rušit můžeme. Ale musíme vědět, kdo jejich práci nahradí," komentují chystanou transformaci někdejších kojeneckých ústavů.

Podle ředitelky Střediska náhradní péče Věduny Bubleové je k reformě nejvyšší čas. "Že děti mají vyrůstat nikoli v prostředí ústavů, ale v rodině, pochopila už většina zemí. Tento trend vychází z dlouhodobých výzkumů, které výmluvně ukazují, jak se psychická deprivace z dětství stráveného v ústavu později projeví a jaké negativní následky má," myslí si Bubleová.

Důležité je problém pochopit

Vedle zmíněných tří klíčových rozhovorů přináší první číslo Edice Otvíráme srovnání nákladů na ústavní a náhradní rodinnou péči u nás a ve světě.

"Nabízíme tento magazín jako prostor, do nějž může vstoupit každý - a věříme, že každý si odsud i něco odnese. V sázce je hodně. Péče o děti a ochrana jejich práv," píše v editorialu prvního čísla patronka a předsedkyně správní rady NTMD Tereza Maxová.

Z různých úhlů se bude PubliCon tématu věnovat i v roce 2012, kdy plánuje vydat další čtyři čísla Edice Otvíráme.

 

Právě se děje

Další zprávy