NKÚ kritizoval opravu D1. Ministerstvo dopravy a ŘSD modernizaci dálnice hájí

ČTK ČTK
9. 5. 2023 14:12
NKÚ kritizoval opravu D1. Ministerstvo dopravy a ŘSD modernizaci dálnice hájí

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) kritizoval rozsáhlou rekonstrukci dálnice D1 mezi Mirošovicemi u Prahy a Kývalkou nedaleko Brna za víc než 28 miliard korun z evropských i státních peněz a vyjmenoval řadu nedostatků. Oprava podle NKÚ není dokončena a na už opravených částech zůstaly některé mosty a nadjezdy ve stavu, který ohrožuje bezpečnost dopravy. NKÚ dnes poukázal i na nekvalitní odstraňování závad, chybějící parkovací místa pro kamiony či časté jízdy přetížených vozidel. Ministerstvo dopravy i Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ale zdůrazňují, že navzdory výtkám NKÚ modernizace D1 zvýšila bezpečnost a komfort uživatelů. Některé mosty a odpočívky se ještě podle obou úřadů opraví, práce ale často brzdí nejasné vlastnictví či soudní spory.

Modernizace nejstarší a nejvytíženější dálnice v zemi začala před deseti lety, v květnu 2013, a stavebně skončila na přelomu září a října 2021.

Ve špatném či velmi špatném stavu zůstává na 160,8 kilometru dlouhém úseku podle NKÚ devět mostů, mezi nimi Šmejkalka u Senohrab, a tři nadjezdy. Provoz na dálnici ohrožuje například velmi špatný stav dálničního nadjezdu u Hrusic, o němž ŘSD vědělo už od roku 2019, nebo nebezpečný nadjezd u Jihlavy.

"Ačkoliv cílem modernizace bylo kromě zvýšení bezpečnosti provozu i zvýšení komfortu uživatelů dálnice, nekvalitní stavební práce a problematické odstraňování některých závad komfort jízdy naopak snižují. Vozovku výrazně poškozují a její životnost zkracují i časté jízdy přetížených vozidel," uvedl NKÚ.

Ředitelství silnic a dálnic se proti kontrolnímu závěru ohradilo, zprávu označilo za účelově negativní s řadou polopravd a nepřesností vytržených z kontextu. Výsledkem modernizace D1 je podle silničářů bezpečnější a komfortnější dálnice, což NKÚ na základě několika drobných vad zpochybňuje. Některé závěry NKÚ vůbec nekorespondují se skutečností, tvrdí ŘSD.

 

Právě se děje

Další zprávy