Německý parlament schválil snížení DPH u plynu na sedm procent

ČTK ČTK
30. 9. 2022 11:43
Německý parlament schválil snížení DPH u plynu na sedm procent

Německo od soboty sníží daň z přidané hodnoty (DPH) u zemního plynu a dálkového tepla z běžné 19procentní sazby na sedm procent. Návrh vlády kancléře Olafa Scholze v pátek schválili poslanci Spolkového sněmu. Opatření, které vláda navrhla jako dočasnou úlevu spotřebitelům od vysokých cen energií, potrvá do konce března 2024.

Scholz chystané snížení daně oznámil v polovině srpna, kdy zároveň ujistil, že vláda prověří, zda dodavatelé snížení daně ve vyúčtování zákazníkům plně zohlední. Ministr financí Christian Lindner, který před hlasováním vystoupil s projevem, poslancům řekl, že Německo je v energetické válce s Ruskem.

Společně s nižší DPH na plyn a dálkové teplo měl od soboty platit nový poplatek za obstarání plynu. Ten by odběratelům zdražil tuto energetickou surovinu o 2,4 centu za kilowatthodinu, což by u domácností činilo ročně i stovky eur (tisíce korun). Poplatek, který měl ochránit dodavatele plynu před rostoucími nákupními cenami, se ale vláda rozhodla zrušit, neboť k podpoře dodavatelů použije hospodářský a stabilizační fond o objemu zmíněných až 200 miliard eur.

 

Právě se děje

Další zprávy